La 17 mai se marcheaza la nivel global Ziua Hipertensiunii Arteriale, motiv pentru care specialistii avertizeaza ca pacientii care sufera de hipertensiune arteriala risca de doua ori mai mult sa faca un atac de cord comparativ cu ceilalti.

Potrivit Societatii Europeane de Cardiologie, prevalenta hipertensiunii arteriale este foarte mare, peste 40% din populatia statelor europene fiind diagnosticata cu aceasta afectiune.

“Hipertensiunea arteriala, spre deosebire de alte afectiuni, este relativ usor de identificat si tocmai de aceea este important ca pacientii sa mearga regulat la medic si sa-si masoare tensiunea arteriala. Ulterior diagnosticarii, tensiunea arteriala poate fi optim controlata prin adoptarea unui stil de viata sanatos, la care, adeseori este nevoie de asocierea medicatiei – se reduce astfel riscul ca hipertensiunea arteriala sa contribuie la progresiunea afectiunilor cardiovasculare. Fundatia Romana a Inimii a demarat programul „Campionii inima TA” , dedicat pacientilor si implementat de catre acestia. „Campionii inima TA” sunt persoane diagnosticate cu hipertensiune arteriala, care prin adoptarea unui stil de viata sanatos si prin respectarea indicatiilor medicale, reusesc sa mentina valorile tensiunii arteriale in parametri normali si sunt dispuse sa-si impartaseasca experienta si sa motiveze si alti pacienti sa procedeze la fel”, a declarat prof. dr. Dan Gaita, Presedinte Fundatia Romana a Inimii.
La nivel global, datele arata ca 50% din complicatiile cardiace si 75% din evenimentele cerebrovasculare sunt cauzate de hipertensiune arteriala.
“Ziua Internationala a Hipertensiunii Arteriale este un bun prilej de a trage un semnal de alarma si asupra impactului bolilor cardiovasculare. Raportul Societatii Europene de Cardiologie ne arata ca fiecare 100.000 de romani pierd 3000 de ani de viata activa din cauza afectiunilor cardiovasculare si a impactului negativ pe care acestea il au asupra pacientului, dar si asupra familiei acestuia. Preventia este primul si cel mai important pas in evitarea afectiunilor cardiovasculare. Cand riscul cardiovascular este ridicat devine esential ca pacientul sa aiba acces la cele mai bune tratamente, care ofera sanse reale in lupta cu boala. Anii de viata activa pierduti afecteaza nu doar calitatea vietii pacientilor ci si asupra economia statului, intrucat din cauza bolilor asociate scade randamentul in munca, iar de multe ori decesul survine la o varsta tanara. Tocmai de aceea noi suntem increzatori ca cei care decid astazi pentru sanatatea romanilor isi vor respecta promisiunile si vor oferi pacientilor care sufera de boli cardiovasculare acces la tratamentele de ultima generatie care asteapta sa fie introduse pe lista medicamentelor compensate de mai bine de 6 ani”, a declarat Oana Igrisan, Director Comunicare Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Afectiunile cardiovasculare sunt in continuare principala cauza de deces atat in Europa, cat si in Romania unde aproximativ 60% dintre decese sunt cauzate de aceste afectiuni, conform aceluiasi raport. Potrivit ARPIM, industria farmaceutica investeste in cercetarea si dezvoltarea de noi terapii, in anul 2013, aproximativ 200 de terapii de ultima generatie destinate afectiunilor cardio si cerebro-vasculare aflandu-se in proces de dezvoltare la nivel global.

Leave a reply