La 26 februarie a.c., Eugen Nicolaescu si Cristian Busoi au demisionat de la conducerea Ministerului Sanatatii, respectiv cea a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in contextul retragerii Partidului National Liberal de la guvernare.

Ministrul demisionar al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca “este regretabil pentru cetateni in primul rand faptul ca reformele societatii romanesti au fost blocate pentru motive politice si nu au putut produce efectele asteptate de cetateni”.
“De aceea, la inceputul mandatului, m-am angajat ca anul 2013 va fi anul reformei din punctul de vedere al legislatiei si ca vor fi elaborate toate marile proiecte de reforma: pachetul de baza de servicii medicale, noua lista de medicamente, proiectele pilot privind statutul spitalelor si cresterea veniturilor medicilor si echipelor medicale, malpraxisul, strategia nationala de sanatate, reorganizarea Ministerului Sanatatii si a structurilor sale de specialitate in sensul cresterii eficientei, o noua politica in domeniul medicamentului etc.”, a declarat Eugen Nicolaescu.
Potrivit demnitarului, in prezent toate proiectele au fost finalizate de catre Ministerul Sanatatii si se afla in diferite stadii in procesul de aprobare, unele sunt in perioada de transparenta decizionala, altele se afla la avizare in vederea aprobarii.
Inaintea depunerii demisiei, Eugen Nicolaescu, l-a demis pe presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.
Potrivit MS, decizia destituirii din functia de presedinte al ANMDM are la baza “gravitatea dezinformarii opiniei publice privind nivelul exagerat al prezentei endotoxinei in vaccinul gripal, urmare a utilizarii unei metode neconforme cu standardele impuse de farmacopeea europeana, lipsa de responsabilitate si neprofesionalismul in gestionarea situatiei vaccinului gripal, dar si crearea temerilor in randul opiniei publice de presedintele ANMDM”.
O conferinta de presa a fost organizata si la CNAS, unde Cristian Busoi a prezentat bilantul celor opt luni de mandat.
“In cele opt luni de mandat, obiectivele prioritare au fost cresterea transparentizarii si a modului de a comunica public a casei cu asiguratii, opinia publica, dar si cu mediul politic, guvernamental si mass-media, eficientizarea banului public din sistemul de asigurari de sanatate, eliminarea metodelor de fraudare din acest domeniu si accelerarea informatizarii, principalul instrument de eliminare a fraudei”, a declarat Cristian Busoi. Demnitarul a mentionat ca nu are regrete, poate doar faptul ca nu poate duce la bun sfarsit proiectul cardului national electronic de sanatate, pe care il considera unul dintre cele mai importante proiecte.
In sedinta de Guvern a fost stabilita lista ministrilor care vor ocupa, interimar, posturile de eliberate, in functia de ministrul al Sanatatii fiind numit Nicolae Banicioiu.

Leave a reply