Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) si Asociatia Local American Working Group (LAWG) au prezentat reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) o serie de masuri in vederea imbunatatirii sistemului de sanatate din Romania, masuri care, potrivit celor trei organizatii, au fost propuse deja Guvernului Romaniei.
Printre masurile prezentate, ARPIM, APMGR si LAWG au mentionat revizuirea listei de medicamente compensate si introducerea de noi molecule in primul trimestru al anului 2014. In ceea ce priveste introducerea unor masuri de limitare a impactului actualizarii listei de medicamente compensate cu noi molecule, organizatiile au subliniat importanta revizuirii taxei clawback prin introducerea calculului diferentiat, bazat pe delimitarea medicamentelor in doua grupe, dar si introducerea unor acorduri pret/volum pentru noile medicamente compensate, cu buget suplimentar.O alta masura se refera la liminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din valoarea contributiei clawback platite de producatori si identificarea unor masuri pentru distribuirea echitabila a poverii fiscale de-a lungul lantului de distributie a medicamentelor.
Actualizarea listei medicamentelor compensate cu noi molecule bi-anual, pe baza legislatiei existente pe metodologia HTA (cf. Ordinului 724/2013), dar si schimbarea politicii de stabilire a pretului astfel incat sa fie eliminat riscul ca pacientii sa nu aiba acces la medicamente ori sa nu gaseasca medicamentele necesare pentru anumite afectiuni, sunt alte doua solutii pe termen scurt propuse de ARPIM, APMGR si LAWG.
Solutiile pe termen lung aduse in atentia institutiilor internationale de cele trei organizatii s-au referit la cresterea progresiva a finantarii sistemului public de sanatate pentru a atinge nivelul european mediu de finantare in orizontul de timp 2014-2020, dar si la ajustarea anuala a bugetului de referinta, raportat la consumul real de medicamente din anul precedent. Potrivit comunicatului de presa emis de ARPIM, APMGR si LAWG, âcontributia clawback ar trebui sa fie considerata doar o masura provizorie, care sa fie eliminata in momentul in care situatia economica va fi stabilaâ.
âAdoptarea unor masuri eficiente in domeniul sanatatii: alaturi de sistemul de prescriere electronic, sunt necesare implementarea cardului de sanatate, masuri concrete pentru imbunatatirea eficientei cheltuielilor publice, combaterea fraudelor, pentru a asigura si mai mult controlul asupra bugetului de sanatateâ, se arata in comunicatul emis de cele trei organizatii. Leave a reply
Leave a reply