Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) trage un semnal de alarma legat modul cum sunt respectate promisiunile publice facute de reprezentantii Ministerului Sanatatii cu privire la implementarea unor politici care vizeaza pacientii.
Desi in data de 21 noiembrie 2013 in cadrul unei conferinte publice dl. Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii, spunea ca pana pe 15 decembrie 2013 lista medicamentelor compensate va intra in dezbatere publica, nimic nu s-a intamplat. Desi cu mai multa vreme in urma se spunea ca va fi finalizat pachetul de baza pentru sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru a se putea construi si pachetele asigurarilor complementare, lucrurile au ramas undeva in aer. In acest moment nu se stie la nivelul spitalelor nici macar cum vor continua programele de sanatate in 2014, desi tratamentele se termina la inceputul anului.
In aceste conditii ingrijorarea pacientilor din Romania este una in crestere, pentru ca gradul de incertitudine legat de ce ii asteapta pe acestia in anul 2014 este unul foarte mare. Multi pacienti urmaresc ingrijorati cum se concretizeaza promisiunile Ministerului Sanatatii, dar constata ca in acest moment nu stiu in ce masura vor avea acces la tratamentele noi sau la serviciile medicale in anul 2014.
“Ne asteptam ca atunci cand Ministerul Sanatatii prin reprezentantii ei anunta un lucru, acest lucru sa se intample. Iar daca nu se intampla, aceeasi institutie trebuie sa comunice de ce nu s-a realizat ceea ce s-a promis. Astfel nu putem decat sa credem ca lucrurile sunt amanate la nesfarsit si nimic nu se finalizeaza. Eu in acest moment sunt ferm convins ca nici in anul 2014 pacientii din Romania nu vor avea acces la noi molecule de tratament compensate si ca toate promisiunile facute nu sunt decat trageri de timp, in detrimentul vietii unor pacientii care au nevoie disperata de solutii, nu de vorbe” a declarant Radu Ganescu, presedinte COPAC. Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) este cea mai reprezentativa organizatie de tip umbrela a pacientilor din Romania, cuprinzand in acest moment un numar de 13 organizatii nationale membre: Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Societatea de Scleroza Multipla din Romania, Asociatia Transplantatilor din Romania, Alianta Nationala de Boli Rare Romania, Asociatia Romana de Hemofilie, Fundatia Baylor Marea Neagra, Asociatia Romana a Persoanelor cu Talasemie Majora, Asociatia Antiparkinson, Asociatia pentru suportul pacientilor cu Tuberculoza MDR, Asociatia Romana de Cancere Rare, AsociaÅ£ia Prader Willi Romania, Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania si Asociatia Pacientilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania “ART”.
Leave a reply
Leave a reply