Asociatia Pro Imunizare trage un semnal de alarma in ce priveste starea de sanatate a romanilor si subliniaza importanta preventiei in viata de zi cu zi, luand in considerare faptul ca, in ultimii ani, statisticile demonstreaza o scadere considerabila a procentului de vaccinare atat in randul adultilor, dar mai ales in randul copiilor.
In contextul bolilor infectioase ce pot fi prevenite prin vaccinare, scaderea numarului de copii vaccinati in Romania este un motiv major de ingrijorare atat pentru specialisti, cat si pentru autoritati.âUn studiu recent a ajuns la concluzia ca romanilor le este teama ca se vor imbolnavi, atat ei, cat si membri familiilor lor, insa, chiar si asa, preventia nu se regaseste intre atitudinile lor constante. Exceptie fac doar parintii, care isi duc copiii la medic. Realitatea este una trista si in ceea ce priveste automedicatia, aspirina si antibioticele fiind medicamente pe care romanii le iau frecvent, dupa bunul placâ, a declarat dr. Oana Falup Pecurariu, presedintele Asociatiei Pro Imunizare (API).
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Pittsburgh (SUA) estimeaza ca, in Statele Unite, programele de vaccinare destinate perioadei copilariei au prevenit mai bine de 100 de milioane de cazuri de imbolnaviri cu boli contagioase. Echipa a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a analizat informatii despre incidenta bolilor copilariei si procentul de vaccinare, intorcandu-se in timp pe o perioada de mai bine de 100 ani. In studiu au fost incluse date statistice pentru 7 boli grave: poliomielita, rujeola, rubeola, oreion, hepatita A, difterie si tuse convulsiva (pertussis) â inainte si dupa aparitia vaccinurilor respective. In fiecare caz, aparitia vaccinului a coincis cu o scadere dramatica a incidentei bolii.
Prin realizarea acestui proiect de cercetare s-a reusit transpunerea in format digital peste 100 de ani de rapoarte medicale saptamanale cu privire la incidenta anumitor boli infectioase, informatiile fiind disponibile intr-o baza de date la care au acces si alti cercetatori. âIn loc sa avem grupuri separate care sa lucreze cu aceste informatii lovindu-se de anumite restrictii de acces, exista acum o baza de date la care poate avea acees intreaga lumeâ, a precizat dr. Willem van Panhuis, co-autor al studiului âBolile contagioase in Statele Unite din 1988 si pana in prezentâ. Leave a reply
Leave a reply