Evenimentul, organizat de Societatea Romana de Reumatologie, Liga Romana contra Reumatismului, in parteneriat cu Bristol-Myers Squibb, are scopul de a arata medicilor, asistentilor, psihologilor si reprezentatilor asociatiilor de pacienti cum sa educe pacientii, astfel incat acestia sa isi gestioneze propria boala, sa castige incredere in sine, in capacitatea lor de a controla simptomele si modul in care problemele de sanatate le afecteaza viata.
Potrivit specialistilor, aproape jumatate din adulti prezinta antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidentiabile prin examen clinic, iar 10% din populatie prezinta din aceasta cauza un grad de handicap motor. âDin cauza interesarii unor grupe active de populatie, bolile reumatismale prezinta un impact socio-economic major, cu costuri sociale semnificativeâ, a declarat Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Presedintele Societatii Romane de Reumatologie.Prof. Dr. Ruxandra Ionescu a explicat faptul ca pacientul este privit ca un partener in echipa medic-asistent. âIn toate grupurile de lucru in care sunt stabilite recomandarile de tratament este inclus obligatoriu si un pacient. Punctul de vedere al acestuia conteaza foarte mult, tocmai de aceea trainingul âArthritis Self-Management Programmeâ vine in sprijinul medicilor si al asistentilor astfel incat sa stim cum sa educam pacientul, iar ulterior pacientul sa cunoasca foarte bine boala pentru a participa la propria lui ingrijireâ, a spus Presedintele Societatii Romane de Reumatologie. Conf. Dr. Catalin Codreanu, Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului, a atras atentia asupra faptului ca in Romania, aproximativ 200.000 de persoane sunt diagnosticate cu artrite.
âEste foarte important ca atat pacientul, cat si doctorul sau orice alta persoana sa aiba un minimum de cunostinte privind abordarea suferintei. Un pacient cu artrita reumatoida nediagnosticata sau netratata corect poate sa nu fie capabil de exercitarea celor mai simple activitati. Este datoria noastra sa educam pacientii pentru a schimba acest lucru. Am convingerea ca trainingul care va incepe astazi va contribui la auto-controlul bolilor artrozice.
Dincolo de cifre statistice sunt insa oameni, sunt dramele pacientilor: vieti distruse, cariere intrerupte, parinti care nu se mai pot juca cu propriii copii sau care nu-i mai pot intretine, ajungand sa se considere o povara pentru familie si societate. Aceste probleme ar putea fi evitate, prin interventia sistemului sanitar, dar si a societatii, in ansamblul eiâ, a mentionat Conf. Dr. Catalin Codreanu. Cursurile vor fi sustinute de Ian Darling si Jean Thompson, renumiti T-Traineri ai Stanford University School of Medicine.
âPentru pacientii cu artrite, cel mai important mesaj este sa fie activi, sa nu ramana impasibili si sa ia atitudine in fata propriei boli. Intr-adevar pacientii se confrunta cu o problema medicala, dar este si o problema de familie, sociala si de adaptare la mediu. De acceea, acest curs contribuie foarte mult la adaptarea pacientului la propria boala astfel incat sa duca o viata cat mai normalâ, a afirmat Jean Thompson MBE, T-Trainer Stanford University School of Medicine, Kent, Marea Britanie, Director Talking Health, Taking Action.
âIn tarile in care au fost sustinute astfel de traininguri s-a observat faptul ca acestea au determinat incetinirea evolutiei bolii. Trainingul âArthritis Self-Management Programmeâ este dedicat reumatologilor, care vor dezvolta abilitati de comunicare cu pacientii lor. Dupa participarea la acest curs, medicii vor deveni ei insisi formatori, urmand a fi organizate workshop-uri cu grupurile de pacientiâ, a precizat Ian Darling, T-Trainer Stanford University School of Medicine, Edinburgh, Marea Britanie, Presedinte UK T-Trainer Group. Ian Darling (Edinburgh, Marea Britanie): A finalizat pregatirea ca Master Trainer in programele de autoingrijire pentru artrita si boli cronice, apoi a urmat formarea ca T-Trainer la Stanford University in 2007. In prezent este calificat si in domeniul Positive Self Management Programme (HIV/SIDA). In ultimii 5 ani a sustinut peste 30 de cursuri de formare (leader training) si a contribuit la initierea programelor specifice in Irlanda, Lituania si Slovenia. Este presedintele grupului T Trainer din Marea Britanie si colaboreaza indeaproape cu Expert Patient Programme si cu alte organizatii care furnizeaza cursuri de formare in domeniul autoingrijirii.
Jean Thompson (Kent, Marea Britanie): Detine titlul de T-Trainer acordat de Stanford University si este formator pentru Lead Trainers in Stepping Stones to Quality (SS2Q). A condus programul Challenging Arthritis Self Management si a sprijinit organizatii de voluntariat prin intermediul Long Term Medical Conditions Alliance (in prezent, Long-term Conditions Alliance) in vederea elaborarii unor programe comprehensive conduse de specialisti fara pregatire medicala, pe baza cursului Chronic Disease Self-Management. Contributia ei la dezvoltarea bazei de cunostinte pentru conceptul de ‘lay-led’ self management (autoingrijire sustinuta de experti fara pregatire medicala) s-a bucurat de recunoastere in 2005, cand Maiestatea Sa Regina Elisabeta i-a acordat decoratia MBE (Membership of the British Empire).
Pentru informatii suplimentare: Alexandra Parvulescu, alexandra.parvulescu@pharmabusiness.com.ro, 0732.770.884. Leave a reply
Leave a reply