Societatea Romana de Reumatologie, Liga Romana contra Reumatismului, in parteneriat cu Bristol Myers Squibb, organizeaza in perioada 19-21 noiembrie 2013, la Hotel Howard Johnson din Bucuresti, trainingul Stanford University School of Medicine – Arthritis Self-Management Programme.
Arthritis Self-Management Programme, creat de Stanford Patient Education Research Center, este conceput pentru a le arata medicilor, asistentilor, psihologilor si reprezentatilor asociatiilor de pacienti cum sa invete pacientii sa isi gestioneze propria boala, sa castige incredere in sine, in capacitatea lor de a controla simptomele si modul in care problemele de sanatate le afecteaza viata.âConform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afectiunile reumatismale reprezinta cea mai raportata cauza de boala la populatia adulta. Aproape jumatate din adulti prezinta antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidentiabile prin examen clinic, iar 10% din populatie prezinta din aceasta cauza un grad de handicap motor. Tot mai multi tineri, adulti si chiar copii sunt afectati de bolile reumatice. Din cauza interesarii unor grupe active de populatie, bolile reumatismale prezinta un impact socio-economic major, cu costuri sociale semnificativeâ, declara Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Spitalul âSfanta Mariaâ Bucuresti, presedintele Societatii Romane de Reumatologie.
âDincolo de cifre statistice sunt insa oameni, sunt dramele pacientilor: vieti distruse, cariere intrerupte, parinti care nu se mai pot juca cu propriii copii sau care nu-i mai pot intretine, ajungand sa se considere o povara pentru familie si societate. Aceste probleme ar putea fi evitate, prin interventia sistemului sanitar, dar si a societatii, in ansamblul ei. In Romania, aproximativ 200.000 de persoane sunt diagnosticate cu artriteâ, explica Conf. Dr. Catalin Codreanu, Centrul Boli Reumatismale âDr. Ioan Stoiaâ Bucuresti, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.
Scopul acestui program este de a educa reprezentantii din domeniul sanatatii astfel incat acestia sa ajute la imbunatatirea sanatatii fizice si emotionale a pacientilor in timp ce costurile ingrijirii se reduc.
La Arthritis Self-Management Programme vor participa 20 medici, asistenti medicali, psihologi si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti ce vor fi implicati in educarea pacientilor cu poliartrita reumatoida.
Cursurile dureaza trei zile si vor fi sustinute de doi renumiti T-Traineri ai Stanford University School of Medicine: Ian Darling si Jean Thompson.
Ian Darling (Edinburgh, Marea Britanie): A finalizat pregatirea ca Master Trainer in programele de autoingrijire pentru artrita si boli cronice, apoi a urmat formarea ca T-Trainer la Stanford University in 2007. In prezent este calificat si in domeniul Positive Self Management Programme (HIV/SIDA). In ultimii 5 ani a sustinut peste 30 de cursuri de formare (leader training) si a contribuit la initierea programelor specifice in Irlanda, Lituania si Slovenia. Este presedintele grupului T Trainer din Marea Britanie si colaboreaza indeaproape cu Expert Patient Programme si cu alte organizatii care furnizeaza cursuri de formare in domeniul autoingrijirii.
Jean Thompson (Kent, Marea Britanie): Detine titlul de T-Trainer acordat de Stanford University si este formator pentru Lead Trainers in Stepping Stones to Quality (SS2Q). A condus programul Challenging Arthritis Self Management si a sprijinit organizatii de voluntariat prin intermediul Long Term Medical Conditions Alliance (in prezent, Long-term Conditions Alliance) in vederea elaborarii unor programe comprehensive conduse de specialisti fara pregatire medicala, pe baza cursului Chronic Disease Self-Management. Contributia ei la dezvoltarea bazei de cunostinte pentru conceptul de ‘lay-led’ self management (autoingrijire sustinuta de experti fara pregatire medicala) s-a bucurat de recunoastere in 2005, cand Maiestatea Sa Regina Elisabeta i-a acordat decoratia MBE (Membership of the British Empire).
Evenimentul ii are ca parteneri media pe: Hot News, Pagina Medicala, i-medic, Sfatul Medicului.
Pentru informatii suplimentare:
Alexandra Parvulescu: alexandra.parvulescu@pharmabusiness.com.ro, 0732.770.884.
Leave a reply