In cadrul campaniei de informare pentru depistarea precoce a fibrilatiei atriale âSpune ce ai pe inimaâ, desfasurata in perioada 25 octombrie â 3 noiembrie, 614 persoane au beneficiat de evaluari cardiovasculare gratuite, dintre care 162 au fost depistate cu fibrilatie atriala.
In cadrul campaniei, au fost testati si 43 de tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 35 de ani. Peste 50% dintre cei testati nu stiau ce inseamna fibrilatia atriala, iar foarte putini stiau ca sufera de aceasta afectiune, dar nu o tratau. Dintre cei 614 pacienti testati, 27% au varsta cuprinsa intre 66 si 75 de ani, iar 31% intre 56 si 65 de ani. In total, 465 de persoane au prezentat risc pentru patologie cardiovasculara.âDe multe ori, bolile cardiovasculare sunt subestimate din punct de vedere al prognosticului. Insuficienta cardiaca are un prognostic la 5 ani mai prost decat majoritatea formelor de cancer, adica mai multi pacienti depistati cu insuficienta cardiaca severa mor in primii 5 ani de la diagnosticare decat cei diagnosticati cu majoritatea formelor de cancerâ, a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.
Cercetarile recente arata ca fibrilatia atriala este unul dintre principalii factori care conduc la accidentele vasculare cerebrale. Anual, aproximativ 3 milioane de oameni din intreaga lume sufera un accident vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala.
âAm vrea sa oamenii sa inteleaga ca diagnosticarea fibrilatiei atriale se face simplu, cu un EKG si un stetoscop. Insa complicatiile fibrilatiei atriale netratate pot fi dintre cele mai severe, de la accidente vasculare cerebrale, pana la insuficienta cardiaca, finalizate cu invaliditate sau chiar moartea pacientilorâ, a explicat Oana Nastase, medic cardiolog, membru al Societatii Romane de Cardiologie. Leave a reply
Leave a reply