Institutul Clinic Fundeni, Asociatia Daruieste Viata si GDF SUEZ Energy Romania au demarat programul “Energie pentru o sansa la viata”, proiect ce vizeaza crearea unui centru regional de diagnosticare in profunzime a cancerului de sange la copii si adulti in cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Potrivit initiatorilor, programul are durata de un an si implica o contributie financiara de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy Romania, obiectivul fiind acela de imbunatatire a indicatorilor de supravietuire in bolile hemato-oncologice la copii si adulti, respectiv cresterea ratei de supravietuire de la 50% la 80%.

In cadrul proiectului va fi sustinut financiar Programul de Diagnostic si Tratament al pacientilor cu leucemii acute si alte tipuri de cancer limfatic, respectiv dezvoltarea infrastructurii de diagnostic prin achizitionarea a doua echipamente performante care vor ajuta la o mai buna diagnosticare si monitorizare a cancerelor de sange. Astfel, laboratoarele de Citogenetica si de Imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni vor fi dotate cu doua echipamente moderne: un sistem de cariotipare automata si un analizor automat de citometrie in flux.
“Acest proiect ajuta Institutul Clinic Fundeni din mai multe puncte de vedere: pe de o parte va creste numarul de analize realizate in laboratoare de Citogenetica si Imunofenotipare ale Institutului nostru, analize efectuate pentru diagnosticarea si monitorizarea pacientilor cu boli hemato-oncologice. Daca in prezent sunt efectuate in medie anual 700 numar de analize, in urma achizitionarii celor doua echipamente vor putea fi realizate anual aproximativ 2.500 de analize, avand in vedere existenta unui personal cu inalta calificare in cadrul institutului nostru. Pe de alta parte, aceste echipamente cresc determinarea cu acuratete a bolii minime reziduale, ceea ce va permite aplicarea tintita a protocoalelor de tratament modern cu modelarea dozelor de citostatice si, in cazuri bine selectate, efectuarea transplantului medular”, a declarat conf. dr. Daniel Coriu, Sef Clinica Hematologie si Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.
Potrivit specialistilor, in Romania, in lipsa unui registru national al bolnavilor de cancer, numarul copiilor (leucemie sau alte cancere limfatice) bolnavi de cancer de sange este estimat la circa 5.000, iar anual se inregistreaza alte 500 de cazuri noi.

Leave a reply