In 2012, pentru aproximativ 70.000 de cazuri de externari atribuibile consumului de alcool, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a rambursat 25 milioane de euro, conform rezultatelor care reies din primul studiu privind impactul economic al consumului daunator de alcool asupra sistemului de sanatate din Romania.

Studiul, realizat de Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii (ARPS) si sustinut de compania Lundbeck Romania, s-a desfasurat in perioada mai – octombrie 2013 si a vizat impactul economic asupra sistemului de sanatate, analizand costurile privitoare la consumul daunator de alcool si efectele nefaste ale acestuia.
“Studiul de fata a vizat o analiza concreta, bazata pe tehnici stiintifice riguroase, a costurilor consumului de alcool asupra sistemului de sanatate din Romania. Rezultatele obtinute comporta doua directii de discutie: pe de o parte au fost evidentiate cheltuielile publice anuale ale CNAS pentru episoadele de spitalizare atribuibile consumului daunator de alcool, iar pe de alta parte s-a constituit un inventar al ”zonelor gri” – servicii de sanatate fie inexistente, fie neevidentiabile prin sistemul informational curent ca fiind asociate consumului daunator de alcool. Din ambele perspective, studiul este inovator, aducand o contributie substantiala la informarea publica. Totodata, rezultatele relevate constituie un suport valid pentru fundamentarea de politici publice si/sau interventii preventive pentru controlul consumului de alcool la nivel national”, a declarat conf. univ. dr. Florentina Furtunescu, coordonatorul studiului, in cadrul conferintei de lansare a rezultatelor studiului.
In urma activitatii de cercetare realizate s-au identificat 69.904 cazuri externate asociate consumului de alcool (1,6% din totalul spitalizarilor) si 572.549 zile de spitalizare aferente acestor cazuri in 2012. Totodata, suma totala rambursata de CNAS in 2012 pentru aceste cauzuri a fost de 107.487.375,5 lei (aproximativ 25 milioane de euro), iar valoarea medie rambursata per pacient internat de 1.537,6 lei (peste media nationala a tarifului pe caz ponderat de 1.444 lei). Potrivit expertilor implicati in elaborarea studiului, aceasta suma se bazeaza pe tarife rambursate si nu pe costuri reale, reprezentand doar o mica parte din costurile reale atribuibile consumului de alcool.
Specialistii au atras atentia asupra faptului ca, desi exista multe tipuri de serivicii care ar fi necesare pentru controlul consumului daunator de alcool la nivel populational, acestea servicii nu sunt furnizate in prezent nici prin sistemul de asigurari sociale de sanatate, nici prin programe de sanatate.
“In Romania, in acest moment, suntem in plin proces de regandire a sistemului de sanatate cu privire la tratamentul dependentei de alcool. La nivelul sistemului actual de servicii se resimte nevoia unui cadru formal de proceduri de lucru si de programe de educatie medicala continua care sa abordeze integrat problematica dependentei de alcool. De asemenea, nivelul de stigma asociat acestui domeniu continua sa fie la fel de mare atat in randul medicilor, cat si in randul populatiei generale”, a precizat Ioana Tomus, direcor de programe Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT).

Leave a reply