Societatea romaneasca va castiga pe termen lung de aproape cinci ori mai mult decat cheltuielile in urmatorii trei ani in cazul in care va fi actualizata lista medicamentelor compensate, conform studiului realizat de Institutul de Prognoza Economica al Academiei Romane, cu sustinerea Local American Working Group (LAWG).
Potrivit aceluiasi studiu, prin cresterea accesului pacientilor la medicamente de ultima generatie in urmatorii trei ani, pacientii vor castiga aproximativ 75.000 de ani de viata activi datorita tratarii cu succes a afectiunilor, prelungirii duratei de viata a pacientilor cu afectiuni cronice si prin evitarea deceselor.âIn primii trei ani de la actualizarea listei medicamentelor compensate, efortul suplimentar suportat de stat va depinde de gradul de penetrare a pietei de catre noile molecule si indicatii, putand varia intre 216 si 486 de milioane lei. De cealalta parte, beneficiile economice pe termen lung ale vindecarii pacientilor sau evitarii deceselor ar putea ajunge la 3 miliarde lei. In plus, cele mai mari beneficii vor fi resimtite in plan social. Pacientii sunt cei care asteapta de mai bine de 5 ani ca terapii inovatoare si utilizate pe scara larga in Europa sa fie accesibile in regim compensat si in Romaniaâ, a declarat Gregory Reeder, presedintele Local American Working Group (LAWG).
Studiul a aratat faptul ca pe termen lung, actualizarea listei medicamentelor compensate ar putea genera un impact economic pozitiv de aproximativ 0,5% din PIB datorita recastigarii sau mentinerii nivelului de productivitate al pacientilor.
âUn astfel de studiu de impact era necesar in conditiile in care actualizarea listei medicamentelor compensate este un proces cu implicatii majore atat la nivelul pacientilor, cat si la nivelul statului. Studiul ofera autoritatilor un argument economic foarte important in favoarea actualizarii listei de medicamente si subliniaza ca, pe termen lung, deschiderea listei si actualizarea constanta a acesteia aduc beneficii importante in productie si consum, in paralel cu imbunatatirea starii de sanatate a populatieiâ, a precizat Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza Economica, Academia Romana.
In ceea ce priveste studiul âPolitica privind medicamentele compensate in Romania 2008-2013â, ca metode de calcul, au fost evaluate costurile generate de moleculele si indicatiile noi pe o perioada de trei ani, luand in considerare o cresterea graduala a nivelului de penetrare a medicamentelor pe piata. Potrivit autorilor, au fost evaluate 110 molecule/indicatii noi care acopera in total 13 arii terapeutice cu impact puternic la nivelul societatii in ceea ce priveste morbiditatea, dizabilitatea si mortalitatea (oncologie, cardiologie, reumatologie, diabet zaharat etc.). De asemenea, impactul economic al actualizarii listei a fost cuantificat plecand de la indicatorii de eficacitate ai tratamentului viitor comparativ cu cel standard, transpusi in ani de viata activi. Leave a reply
Leave a reply