In perioada 25 octombrie – 03 noiembrie 2013, bucurestenii vor beneficia de evaluari cardiovasculare gratuite la punctul de informare si testare din parcul “Alexandru Ioan Cuza” (fostul IOR Titan).

Actiunea este parte a campaniei „Spune ce ai pe inima”, prima campanie de informare pentru depistarea precoce a fibrilatiei atriale, organizata de Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Romana de Neurologie, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, cu sprijinul Primariei Sectorului 3.
Campania isi propune sa atraga atentia asupra riscurilor la care sunt supuse persoanele nediagnosticate si netratate – accidente vasculare cerebrale, de cele mai multe ori cu urmari tragice pentru tot restul vietii. Potrivit specialistilor, la nivel european se apreciaza ca aproximativ 6 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune tacuta, iar in Romania se estimeaza ca aproximativ 200.000 de oameni au fibrilatie atriala.
“Multi dintre pacientii cu fibrilatie atriala nu au niciun fel de simptom, iar acest lucru face ca boala sa fie de cele mai multe ori ignorata. Studiile arata ca fibrilatia atriala se asociaza cu un risc crescut al pacientilor de a dezvolta accidente vasculare cerebrale, una dintre cele mai mari probleme de sanatate publica in Romania”, a declarat Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.
Cercetarile recente arata ca fibrilatia atriala se asociaza cu un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodata, accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu fibrilatie atriala cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea si reduc cu 40% rata de recuperare.
Accidentele vasculare cerebrale produse pe fondul fibrilatiei atriale implica nu doar costuri directe si indirecte foarte mari pentru sistemul de sanatate (din cauza numarului de zile de spitalizare si recuperarea ulterioara), dar are si urmari traumatizante pentru pacient si familia acestuia, care de multe ori devine o persoana dependenta de cei din jur. In plus, spitalizarea unui pacient cu AVC pe fond de FA este cu aproximativ 30% mai scumpa decat a unui pacient cu AVC fara FA.
“Campania isi propune sa creasca gradul de constientizare a importantei de a aborda preventiv aceasta afectiune cu grave consecinte atat la nivel de sanatate a pacientilor, cat si la nivel economic, in ceea ce priveste costurile tratamentelor. Aceasta epidemie silentioasa poate fi combatuta prin masuri care sunt acum disponibile si pacientilor romani”, a precizat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Leave a reply