GlaxoSmithKline (GSK) Romania, in parteneriat cu Farmaciile DONA, au lansat primul program pilot de colectare a inhalatoarelor folosite, direct de la pacienti, in vederea reducerii impactului de mediu provocat de depozitarea in natura a acestor deseuri medicale cu potential poluator.
Programul este implementat cu sprijinul Societatii Romane de Pneumologie, al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, al Ministerului Sanatatii, al Colegiului Farmacistilor, al Institutului de Pneumoftiziologie âMarius Nastaâ si al companiei Europharm Distributie.âUn astfel de proiect ne ajuta si pe noi, medicii pneumologi, pentru ca un mediu mai sanatos, mai putin poluat, reprezinta un element esential in prevenirea si tratarea bolilor respiratoriiâ, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Incepand din septembrie a.c., timp de 6 luni, compania GSK va desfasura in Bucuresti un program pilot de colectare si eliminare finala a inhalatoarelor folosite, indiferent de tip sau companie producatoare, fiind colectate atat dispozitivele cu aerosol presurizat dozat, cat si cele cu pulbere uscata.
Potrivit initiatorilor, pacientii cu boli respiratorii pot duce inhalatoarele folosite sau expirate in cele 80 de farmacia DONA din capital, dar si in incinta spitalului Institutului de Pneumoftiziologie âMarius Nasta unde vor fi amplasate cutii de colectare.
âSuntem de parere ca o companie responsabila nu trebuie sa se limiteze la masurile de a-si reduce amprenta de carbon numai prin eficientizarea businessului, ci totodata sa faciliteze folosirea produselor intr-un mod responsabil si sa ofere conditiile pentru acest lucru. Proiectul de colectare a dispozitivelor inhalatoare folosite, direct de la pacienti, este primul din lume de acest fel si ne bucuram ca l-am putut aduce si in Romaniaâ, a precizat Andreia Cucu, PR&Communication Manager, GSK Romania.
Obiectivul programului este de a reduce emisiile cu efect de sera si amprenta de carbon, de a limita acumularile de deseuri si de a proteja sanatatea populatiei, prin evitarea contaminarii solului cu potentiale virusuri ramase pe dispozitivul inhalator.
Proiectul este dezvoltat de GSK la nivel global in peste 13 tari, printre care si Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Cehia, Ungaria, Chile, Australia, Spania si Grecia. Romania este a 6-a tara din Europa unde compania GSK implementeaza acest proiect. Leave a reply
Leave a reply