40 de Centre de consiliere si asistenta pentru persoanele cu tulburari de spectru autist (TSA) si familiile acestora au fost deschise in 35 de judete ale tarii si in municipiul Bucuresti, de serviciile gratuite oferite de centre beneficiind 1.332 de persoane cu autism, in urma implementarii proiectului strategic âSi ei trebuie sa aiba o sansa!â â program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu TSA.
Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA) si partenerii sai, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice â Directia Protectia Copilului (MMFPSPV-DPC) si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania (APCCR) anunta incheierea, pe 30 septembrie 2013, a implementarii proiectului strategic âSi ei trebuie sa aiba o sansa!â.Potrivit initiatorilor, la sfarsitul celor 3 ani de implementare a proiectului au fost instruiti in interventii terapeutice pentru persoane cu autism 628 de profesionisti (psihologi si psihopedagogi), iar 1.240 de medici de familie si pediatri s-au inscris la cursurile online de depistare precoce, dintre care 400 medici sunt deja absolventi. Totodata, printre realizari se numara si doua campanii nationale de informare si sensibilizare si elaborarea, in colaborare cu autoritatile abilitate si cu partenerii din mediul neguvernamental, a proiectului de Strategie nationala privind integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu autism.
âDesi prin proiect s-au realizat pasi importanti privind imbunatatirea vietii persoanelor cu autism din Romania, problemele acestora sunt departe de a fi rezolvate in absenta unui cadru legislativ coerent si aplicat. Este nevoie, in primul rand, de reglementari legislative care sa asigure respectarea drepturilor persoanelor cu autism. De asemenea, serviciile de recuperare trebuie sa fie gratuite, sustinute de stat si oferite timpuriu, iar integrarea scolara a copiilor cu autism trebuie sa devina o realitate. Nu in ultimul rand, este nevoie de servicii pentru tinerii si adultii cu autism, centrate de dezvoltarea potentialului lor, pe integrarea in munca si in comunitate. Aceste servicii lipsesc aproape cu desavarsireâ, a declarat Adelaine Katerine Tarpan, sociolog, Fundatia Romanian Angel Appeal, manager al proiectului.
Proiectul a avut o durata de 3 ani si a fost cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Leave a reply
Leave a reply