Transplantul nu este o solutie pentru toti pacientii cu leucemie acuta, el este o metoda de tratament, a declarat pentru Agerpres, conf. dr. Daniel Coriu, seful sectiei de transplant medular de la Institutul clinic Fundeni.
Potrivit acestuia, pacientul trebuie sa parcurga doua etape: diagnosticul si tratamentul standard. Etapa intai de diagnostic presupune metode de investigare foarte moderne cum sunt citometria de flux, biologia moleculara, citogenetica si Fish, a explicat medicul.Potrivit Agerpres, conf. dr. Daniel Coriu a adaugat ca aceste analize permit un diagnostic corect, in conditiile in care sunt cel putin 40 de subtipuri de leucemii cu tratamente personalizate. âInvestigatiile permit incadrarea corecta pe grupe de risc, pentru ca trebuie sa cunoastem de la diagnostic riscul pacientului si daca el trebuie sa mearga in transplantâ, a subliniat medicul. Etapa a doua, respectiv tratamentul standard corect, potrivit protocoalelor internationale, presupune doze mari de citostatice.
Pacientii cu leucemie acuta sunt foarte fragili si aceste tratamente trebuie administrate in conditii de sterilitate, iar ingrijirea trebuie facuta de personal dedicat, a detaliat conf. dr. Coriu. El a adaugat ca, din pacate, nu exista suficient personal. Potrivit medicului, ar trebui infiintate centre dedicate pentru diagnosticarea si tratarea pacientilor cu leucemie acuta. Leave a reply
Leave a reply