Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), Camera de Comert Americana pe langa Uniunea Europeana (AmCham EU) si Local American Working Group (LAWG), cu sprijinul Serviciului Comercial al Ambasadei SUA, au organizat marti, 09 aprilie, o dezbatere referitoare la perspectivele alinierii sistemului sanitar romanesc la standardele europene, la care au participat numerosi specialisti si autoritati.

Potrivit organizatorilor, evenimentul a fost structurat in jurul a trei teme de dezbatere, ce au vizat cateva dintre dificultatile sistemului sanitar romanesc: finantarea sistemului, echitatea accesului tuturor cetatenilor europeni la tratamente si servicii de sanatate, respectiv impactul prioritatilor europene asupra sistemului medical romanesc.
Cu privire la planurile Ministerului Sanatatii pentru Romania, Adrian Pana, Secretar de Stat, a precizat ca, pentru pentru acest an, MS are in vedere doua obiective majore reprezente de strategia nationala de sanatate si de realizarea unui pachet de servicii de sanatate echitabil. “Strategia nationala de sanatate doreste sa angajeze comunitatea, ceilalti parteneri institutionali, societatea civila intr-un demes in care sa se constientizeze importanta unei finantari mai bune, echitabile, a sistemului de sanatate. Ne dorim sa realizam un pachet de servicii de sanatate adaptat la ce poate oferi statul roman, agreat de decident si perfect asumat de catre toti care stau la aceasta masa: societatea civila, organizatii de pacienti, industria farmaceutica, asiguratori”, a declarat Adrian Pana, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii.
Reprezentantul AmCham EU, Stuart Hurst a confirmat ca referentierea preturilor la medicamente in Uniunea Europeana ar trebui sa se realizeze intre state cu putere economica similara. In ceea ce priveste comertul paralel si actualizarea listei de medicamente compensate Cristian Busoi, deputat in Parlamentul European, a mentionat un studiu recent potrivit caruia valoarea comertului paralel cu medicamente in Uniunea Europeana a ajuns la 5 miliarde de euro, “acest lucru ducand la penurii de medicamente si punand in pericol accesul pacientilor la tratament”.
Legat de actualizarea listei de medicamente, europarlamentarul a mai specificat ca „se incalca directiva 105 din 1989 privind transparenta care prevede actualziarea anuala a acestei liste, fapt care a insemnat, de-a lungul acestei perioade de 5 ani, de cand nu a mai fost actualizata lista, ca pacientii nu au avut acces la inovatie”.
Pe lista discutiilor privind politicile europene au fost incluse si studiile clinice. Potrivit organizatorilor, acestea, la nivel european, au scazut cu 25% in perioada 2007-2011, context in care Comisia Europeana a propus implementarea unei noi directive pentru a stimula cercetarea la nivelul Europei si a recupera decalajele fata de alte state. Cu privire la efectuarea studiilor clinice in Romania, reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentelor, au spus ca Romania trebuie sa reduca birocratia pentru a facilita derularea de studii clinice mai complexe, spre deosebire de situatia actuala cand predomina cele referitoare la eficacitate si siguranta.

Leave a reply