Pentru medicina de familie va creste procentul alocat per capita de la 50% la 70%, iar pentru servicii medicale s-au alocat 30% din bugetul medicinii de familie, conform noului proiect de act normativ privind Contractul Cadru de acordare a asistentei medicale in perioada 2013-2014, aflat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii si cel al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Potrivit MS, aceasta masura va permite medicului de familie sa efectueze mai multe activitati de preventie si de monitorizare eficienta a pacientilor cu boli cronice. De asemenea, la ambulatoriul de specialitate s-a crescut bugetul cu 50%, astfel incat pacientii sa aiba un acces mai rapid la servicii medicale de specialitate si, pe de alta parte, ambulatoriul sa reprezinte un filtru eficient pentru internarile nejustificate in cazurile care pot fi tratate in afara spitalului.
In timpul unei videoconferinte, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a amintit de conditionalitatea FMI, aceea de a introduce o coplata modica doar pentru cazurile spitalizate, la externare. Cu aceasta ocazie, ministrul sanatatii a subliniat inca o data faptul ca aceasta coplata nu va fi platita pe zi de spitalizare, ci o singura data la iesirea din spital.
Ministrul Sanatatii a prezentat si o decizie strategico-administrativa, luata in urma discutiilor cu FMI. Astfel, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, se va utiliza un tarif pe caz ponderat in functie de rolul pe care spitalele il au in asigurarea sanatatii populatiei.
Potrivit MS, pentru spitalele din linia I, respectiv spitalele regionale de urgenta, decontarea se va realiza la un tarif pe caz ponderat de 1.800 de lei. Pentru spitalele de suport, respectiv spitalele judetene, tariful va fi de 1.600 de lei, iar pentru spitalele specializate in tratamentul bolilor cronice, va fi de 1.380 de lei.
In ceea ce priveste programele nationale de sanatate, ministrul a anuntat reorganizarea acestora, prin infiintarea Agentiei Nationale de Programe, care va gestiona si monitoriza fiecare program in parte prin manageri nationali.
“Au revenit problemele in gestionarea acestor programe, in special al celui de oncologie. Daca se continuau masurile incepute de noi acum 4 ani nu se intampla acest lucru”, a declarat Eugen Nicolaescu.
Vorbind de programul de oncologie, ministrul Sanatatii a anuntat intentia Ministerului Sanatatii de a majora capitalul la compania UNIFARM, printr-o ordonanta de urgenta. Totodata, se va prezenta in Guvernul Romaniei un act normativ prin care se aproba un imprumut pentru Compania UNIFARM din partea Trezoreriei, pentru asigurarea fondurilor necesare achizitionarii medicamentelor oncologice.

Leave a reply