Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, formata la initiativa Fundatiei Renasterea, marcheaza si anul acesta Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, in perioada 21-27 ianuarie 2013, cu mesajul âPrevenirea cancerului de col uterin incepe prin vaccinarea anti-HPVâ.
Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin sustine demersul Ministrului Sanatatii (MS), Eugen Nicolaescu de a relua campania de vaccinare impotriva HPV, solutie care, potrivit reprezentantilor coalitiei, alaturi de testarea Babes Papanicolau, ar putea scadea riscul aparitiei cancerului de col uterin cu pana la 94%.
Potrivit reprezentantilor MS, vaccinarea anti-HPV va fi disponibila incepand cu luna martie sau cel tarziu finalul trimestrului intai. âPentru 2014 avem in plan sa abordam principalele probleme prin programe de sanatate intr-o maniera orizontala (de la preventie primara pana la reabilitate). De asemenea, regandim cum putem oferi femeilor, in cazul cancerului de col uterin, o varianta care aduce plus valoare reprezentata de screening si vaccinare anti-HPV.
Vaccinarea anti-HPV va fi disponibila incepand cu luna martie sau cel tarziu finalul trimestrului intai, pentru un grup tinta de 10-14 ani. Finantarea va fi asigurata in totalitate de Ministerul Sanatatii, la solicitatea parintilor. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel national, cu accent pe Bucuresti, unde ne dorim sa construim un model comprehensiv care sa functioneze la fel de bine precum a functionat programul de screening inceput in septembrie 2012 in zonele de N-V, N-E si Vest ale tariiâ, a declarat Adrian Pana, Agentiei Nationale de Programe din cadrul Ministerului Sanatatii.
Potrivit datelor prezentate in cadrul unei coferinte de presa care a avut loc astazi, pana in prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate in intreaga lume si numarul este intr-o continua crestere. De asemenea, organismele europene si internationale recomanda fara ezitare vaccinarea impotriva HPV, iar ca rezultat, peste 20 de tari din cadrul Uniunii Europene desfasoara in acest moment campanii de vaccinare impotriva HPV, inclusiv Bulgaria si Cehia, cele doua tari lansand astfel de programe in anul 2012.
âEste pacat sa existe un vaccin impotriva unei forme de cancer, cancerul de col uterin, iar noi, din lipsa de informatie, sa nu il folosim. Suntem datori fata de noi, fata de copiii nostri si, nu in ultimul rand, fata de societate, sa intrebam medicul despre vaccinul anti-HPV si sa ne protejam copiii astfel incat, la varsta adulta, sa nu sufere din cauza unor boli grave pe care le-ar fi putut preveni in copilarie printr-un simplu vaccinâ, spune Dana Razboiu – ambasador al Coalitiei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin in Romania.
Leave a reply