In cadrul unei intalniri care a avut loc saptamana trecuta, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat o serie de directii pe care le urmareste in mandatul 2013-2016.
Astfel, potrivit ministrului, in urmatorii ani, Ministerul Sanatatii va pune accent pe elaborarea unor programe de sanatate de preventie realiste, care sa produca si efecte in timp. “Daca vom reusi sa facem programe care sa se incadreze in cei 3 E – economicitate, eficienta si eficacitate cred ca ne vom atinge scopul”, a declarat Eugen Nicolaescu.
Ministrul Sanatatii a mai adaugat ca grija pentru preventie se va reflecta si in bugetul pentru 2013. In acest an, vor creste cu 50% fondurile pentru medicina de ambulatoriu, astfel urmarindu-se descurajarea internarilor fictive. De asemenea, vor creste fondurile pentru programul de screening de cancer de col uterin, program care va asigura gratuit un test Babes-Papanicolau tuturor femeilor cu varsta cuprinsa intre 25-65 ani. “Am discutat cu fundatii si asociatii ca, in 2013, acest program sa il gandim ca un program-pilot pentru regiunea Bucuresti, urmand ca, dupa evaluarea rezultatelor sa il extindem in 3 ani la toata populatia eligibila”, a spus ministrul Sanatatii. De asemenea, ministrul intentioneaza sa puna la punct un mecanism de reluare a campaniei de comunicare pentru vaccinarea HPV.
In ceea ce priveste programele de sanatate, ministrul Sanatatii a declarat ca, in perioada urmatoare, in subordinea Ministerului Sanatatii se va organiza Agentia Nationala de Programe de Sanatate, acolo unde vor exista manageri pentru fiecare program in parte.
Eugen Nicolaescu a mentionat si un alt obiectiv important din actualul sau mandat, si anume reechilibrarea sistemului sanitar, prin regandirea sistemului de finantare pentru medicina de familie, medicina de ambulatoriu si spitale. Potrivit acestuia, in acest an, medicina de ambulatoriu va beneficia de cresterea fondurilor cu 50%.
Un alt proiect important din agenda ministrului este acela pentru definirea pachetului de baza de servicii, “fara de care in continuare va exista o lipsa de control in sistem”. In opinia ministrului, contribuabilul are dreptul sa cunoasca de ce servicii beneficiaza din contributia pe care o plateste. “Daca vom face pachetul de baza vom creste rapid si asigurarile de sanatate complementare sau suplimentare”, a precizat Eugen Nicolaescu.

Leave a reply