Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, afirma ca, in cazul in care s-ar lua decizia ca medicii din sistemul de stat sa nu mai lucreze si in privat, ar fi “o lovitura pentru ambele sisteme”, iar doctorii ar alege sa plece in strainatate.
Ieri, Ministerul Sanatatii a prezentat Executivului, o nota privind finantarea din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat. In document se arata ca dubla calitate de angajat a personalului medical trebuie analizata, pe langa aspectul criticabil al racolarii pacientilor din serviciile publice in folosul unitatilor private, si din perspectiva unui potential conflict de interese intre calitatea simultana de angajat in sistemul privat si in cel public a unui cadru medical, in special daca acesta are si o functie de conducere.
Prof. dr. Vasile Astarastoae a declarat pentru Agerpres faptul ca aceasta eventuala masura nu are o justificare si ca nu exista studii in acest sens.
“Nu cred ca o politica de sanatate poate fi construita pe impresii, ci pe studii si cercetari. Numarul medicilor din sistemul sanitar din Romania a coborat sub 40.000 si nu inteleg cum vor fi ocupate posturile atat in sistemul public, cat si in cel privat, daca nu exista personal. Va fi o lovitura pentru ambele sisteme. Daca se va lua aceasta hotarare, medicii din Romania, care sunt de zece ori mai prost platiti decat in alte tari, vor alege sa plece. Problema care ar fi trebuit sa se discute in Guvern este aceea ca asa cum s-a gasit un miliard de euro pentru plata companiilor s-ar fi putut gasi si 40 milioane de euro pentru dublarea veniturilor rezidentilor. Deocamdata nu s-au ocupat nici posturile scoase la concurs de fostul ministru Vasile Cepoi. Sunt zone in care concursul s-a organizat de patru – cinci ori si posturile nu s-au ocupat din lipsa de medici. Lipsa de medici este problema”, a precizat presedintele CMR.

Leave a reply