Roche anunta extinderea indicatiei europene a testului cobas® 4800 HPV pentru screening-ul primar de cancer de col uterin.
Potrivit Roche, extinderea indicatiei testului cobas® 4800 HPV pentru screeningul primar al cancerului de col uterin inseamna ca citologia Babes-Papanicolau nu mai este necesara ca test concomitent sau prealabil in tarile care accepta marca CE.
“Testarea HPV este o metoda de screening mai sensibila comparativ cu citologia Babes-Papanicolau. In timp ce testarea Pap se axeaza pe vizualizarea la microscop a celulelor anormale, testarea HPV identifica prezenta ADN HPV. Multe femei pot avea o infectie cu HPV dar asta nu inseamna ca au cancer de col uterin. De aceee este foarte importanta identificarea femeilor care prezinta un risc de a dezvolta cancer de col uterin, scutindu-le in acelasi timp pe celelalte femei de interventii medicale posibil inutile”, a declarat Eduardo Franco, director Divizia de Epidemiologie a Cancerului, Universitatea McGill, Montreal, Canada.
Potrivit Roche, acest test se realizeaza din celule cervicale recoltate in mediu lichid si este disponibil in Romania prin intermediul a doua laboratoare private, Regina Maria si Synevo.
In mod curent, testarea ADN a HPV se utilizeaza ca test complementar sau de confirmare in cazul in care rezultatul citologic obtinut prin metoda Pap este anormal sau la limita. Desi testul de screening Papanicolau a scazut in mod semnificativ incidenta cancerului de col uterin in ultimii zeci de ani, el prezinta anumite limitari datorita sensibilitatii scazute si a subiectivitatii interpretarii rezultatelor. Cu toate acestea, studiile indica faptul ca testul ADN HPV este mai sensibil decât frotiul Papanicolau in ceea ce priveste identificarea leziunilor – aspect important in cazul unui screening primar. In cadrul studiul ATHENA, s-a demonstrat faptul ca testul cobas® 4800 HPV identifica leziuni omise de citologie – 1 din 10 femei pozitive HPV16/18 cu testul Roche cobas® 4800 a avut leziuni precanceroase, in ciuda citologiei normale.

Leave a reply