Cegedim a lansat studiul ‘Reimbursement Impact Estimation’, privind actualizarea listei de medicamente compensate.
Conform studiului de impact, statul roman trebuie sa aloce 94,3 milioane RON pentru introducerea pe lista a celor 140 de molecule, care sunt in asteptare inca din anul 2007, pentru bugetul sanatatii cresterea costurilor fiind de doar 1,5%.
Potrivit directorului general Cegedim Romania, Petru Craciun, in prezent, in Romania, sunt compensate medicamente in valoare de 6,415 milioane RON, ceea ce reprezinta 60% din totalul medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala. “Pentru actualizarea listei cu numarul integral de molecule care se afla acum in asteptare, statul roman ar trebui sa aloce in plus suma de 94,3 milioane RON in primul an”, a declarat Petru Craciun.
“Vorbim de o crestere a bugetului actual alocat medicamentelor compensate doar cu 1,5% – suma comparabila cu fondurile alocate proiectului pentru constructia salilor de sport in scoli si in licee in anul 2010. Intr-adevar, acela a fost un proiect care a adus multe beneficii copiilor, dar consideram ca acum este momentul sa se faca investitii si la capitolul sanatate. Sunt milioane de pacienti in Romania, care ar beneficia de o recuperare mai rapida, de un tratament mai eficient, cu mai putine efecte adverse, daca lista de medicamente compensate ar fi actualizata cu tratamentele noi care sunt in asteptare de mai bine de cinci ani”, a adaugat Dan Zaharescu, director executiv Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
Potrivit autorilor studiului, dintre moleculele aflate in asteptare, majoritatea sunt destinate tratarii cancerului, diabetului, afectiunilor cardiologice, antibiotice si antivirale, dar sunt si medicamente pentru pacientii care sufera de HIV/SIDA, cu afectiuni psihice, boli rare sau post-transplant.

Leave a reply