Bolile reumatice sunt reprezentate de peste 200 de afectiuni, dintre acestea, cea mai frecventa forma fiind artroza. Potrivit estimarilor, 4.000.000 de romani sufera de artroza, din care 70% sunt cazuri diagnosticate.
Aceste date au fost prezentate in cadrul celei de-a XIX-a editie a Congresului National de Reumatologie, care a avut loc la Bucuresti, in perioada 25-27 octombrie.
Potrivit dr. Catalin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatismale âDr. Ion Stoiaâ, frecventa bolilor reumatice in ultimii ani este in crestere pentru ca asistam la un proces de imbatranire al populatiei.
Potrivit specialistului, chiar daca nu pot fi vindecate, bolile reumatice pot fi tinute sub control. O prima conditie este ca boala sa fie diagnosticata din timp.
âSimptomele care trebuie sa il trimita pe pacient la medic sunt durerea si reducerea mobilitatii articulare, dificultatea de a merge sau a indeplini activitati profesionale sau casnice uzuale. Din pacate, si in cazul bolilor reumatice ne confruntam cu fenomenul automedicatiei, pacientul considera ca stie ce medicamente trebuie sa ia si fara sa consulte un medic. Pe langa faptul ca tratamentul poate sa nu fie eficient, pentru ca pacientul nu are cum sa stie sa aleaga medicatia corecta, in doze potrivite si intr-o schema adecvata formei de boala, se expune si riscului unor reactii adverse. Frecvent, folosind antiinflamatoare nonâsteroidiene (AINS), des utilizate pentru durerile reumatice, fara protectie adecvata, pacientii se expun riscului unor complicatii gastro-intestinale frecvente si severeâ, a declarat dr. Catalin Codreanu.
Leave a reply