Afectiunile musculo-scheletice (AMS), precum artrita reumatoida si afectiunile lombare, reprezinta cauza pentru aproximativ 22% din zilele de absenta inregistrate pe piata muncii, devenind o problema majora a starii de sanatate a fortei de munca din Romania.
42% dintre lucratorii romani raporteaza, in fiecare an, prezenta durerii de spate cauzate de locul de munca, in timp ce aproximativ 30% dintre acestia raporteaza durere musculara la nivelul gatului, umerilor si al membrelor superioare. Acestea sunt o parte din rezultatele raportului realizat in cadrul proiectului Fit for Work Romania (Apt pentru munca), de catre Organizatia Work Foundation.
De asemenea, raportul atrage atentia asupra ingradirii accesului la munca, din cauza acestor afectiuni, cu impact direct asupra productivitatii economiei romanesti. Conform studiului, aproximativ 143.000 de romani sufera de artrita reumatoida â doar una din bolile musculo-scheletice â afectiune ce presupune costuri totale de aproximativ 619 milioane de Euro pe an.
âAfectiunile musculo-scheletice reprezinta una dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de munca in Romania. Desi persoanele care sufera de aceste afectiuni sunt in continuare capabile sa fie foarte productive la locul de munca, prea multe dintre ele parasesc prematur piata muncii din cauza problemelor de sanatate – ceea ce ii costa pe angajatori si pe Guvernul roman sume considerabilde de bani, ca urmare a productivitatii pierdute. Acest lucru poate fi preintampinat prin diagnosticare precoce si tratament, asociat cu un angajament din partea medicilor, a factorilor de decizie din domeniul sanatatii si a angajatorilor de a sprijini lucratorii sa isi pastreze sau sa se reintoarca la locul de muncaâ, a declarat dr. Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului si Ambasadorul ‘Apt pentru munca’ in Romania.
La nivel european, conform unui nou studiu asupra persoanelor cu afectiuni musculo-scheletice, realizat in 9 tari-membre ale Uniunii Europene, peste 90% din lucratorii care sufera de AMS raporteaza ca se duc la munca in ciuda faptului ca sunt bolnavi, temandu-se sa nu isi piarda locul de munca. Studiul a aratat si faptul ca 75% din cei care nu lucreaza au fost impiedicati sa isi pastreze locul de munca sau sa se intoarca pe piata muncii din cauza afectiunilor de care sufera. Conform aceluiasi studiu, pana la 80% din populatia adulta va fi afectata de o boala musculo-scheletica in timpul vietii.
Leave a reply