In perioada 20-23 septembrie, la Hotel Sport, din Poiana Brasov, a avut loc Congresul National de Chirurgie Cardiovasculara 2012.
Desi a atins un nivel de performanta comparabil cu cel al altor tari europene, in Romania realizandu-se toate tipurile de operatii pe inima, practica de varf a chirurgiei cardiovasculare, presupune atat satisfactii, cat si dificultati. Noile proceduri chirurgicale, ce implica tehnologie avansata, cu care chirurgii romani sunt familiarizați, nu pot fi, din pacate, introduse pe scara larga in practica zilnica, din cauza costurilor prohibitive.

Aceeași problema financiara o implica rezolvarea urgentelor chirurgicale cardiovasculare majore. Astfel, dezvoltarea sistemului de urgenta din Romania din ultimii ani, a determinat cresterea numarului de bolnavi ce ajung, in timp util, in spitale (bolnavi cu infarct miocardic, cu disectie de aorta sau cu alte patologii severe), bolnavi care, pana acum se pierdeau. In acest context, a inceput sa creasca numarul urgentelor, ajungandu-se astfel in situatia ca specialistii in chirurgie cardiovasculara sa trateze semnficativ mai multe cazuri, mult mai grele, insa cu personal si fonduri insuficiente.

Una dintre consecintele directe ale acestei realitati este reprezentata de „garda la domiciliu“, formata din chirurgi, tehnicieni de circulatie extracorporala, anestezisti si asistente, care vin de acasa, neplatiti, in timpul lor liber, pentru a opera un pacient, deoarece personalul este insuficient. Costurile acestor operații sunt de pana la 10 ori mai mari decat cele ale unei intervenții la un bolnav cronic, in condițiile in care finanțarea globala a scazut.

In plan stiintific, Congresul SRCCV 2012 a urmarit dezbaterea problemelor cu care se confrunta in mod curent chirurgul cardiovascular in mai multe domenii. Tematica a fost cuprinzatoare si a vizat actualitatile in tratamentul bolnavului coronarian, precum si abordarea pacientului valvular si a celui vascular. In cadrul acestor categorii mari, au existat subtematici referitoare la metodele moderne de terapie, la tratamentul concertat, dar si discutii legate de abordarea multidisciplinara a pacientului cardiac.
Avand in vedere ca tratamentul bolnavului cu afectiuni cardiovasculare presupune o abordare complexa, implicand – medici de familie, cardiologi, cardiologi intervenționiști, specialiști in anestezie-terapie intensiva, chirurgi, este imperativ ca intre aceștia sa existe dialog si un limbaj comun, Congresul SRCCV din acest an a promovat interdiscilinaritatea și schimbul de idei intre toate aceste categorii de medici, reprezentanți de frunte ai unor mari centre de profil din Romania, Europa și SUA.
“Scopul reuniunii este sa creeze oportunitatea ca fiecare specialist, pornind de la concepte unanim acceptate sau altele controversate, sa-si prezinte argumentele si directiile de dezvoltare viitoare, bazandu-se pe propria experienta si pe cea a centrului din care provine; valoarea invitatilor din tara si strainatate reprezinta garantia atingerii acestui scop la un nivel professional inalt. Nu doresc sa fac nominalizari dintre invitati, deoarece o lista exhaustiva ar fi prea lunga, iar o selectie, nedreapta. Vor fi reprezentanti de varf ai marilor centre de profil din Romania, alaturi de colegi din Europa si SUA”, a delcarat prof. univ. dr. Vlad Anton Iliescu, președinte Societatii Romane de Chirurgie Cardiovasculara si presedintele Congresului SRCCV 2012.

Leave a reply