Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Local American Working Group (LAWG) anunta esuarea negocierilor in cadrul grupului de lucru pentru modificarea taxei clawback.
Grupul de lucru a fost format din reprezentanti ai Ministerului de Finante, Ministerului Sanatatii, Ministerului de Justitie, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai industriei farmaceutice, care s-au reunit in cadrul a 4 sedinte de lucru, in perioada 5 iunie – 14 iunie.
âIn acest moment negocierile s-au finalizat, grupul de lucru si-a incetat activitatea. Toate partile si-au asumat angajamente, dar partea guvernamentala nu a inteles pana acum sa se tina de cuvant si sa propuna nici macar masurile legislative pe care ea insasi le-a agreat. Nu este acceptabil ca numai o singura parte sa negocieze cu buna-credinta si cealalta nu, mai ales daca avem in vedere gravitatea situatiei in care ne gasimâ, a declarat Dan Zaharescu, director executiv al ARPIM, membru in grupul de lucru de la Ministerul Sanatatii.
Potrivit ARPIM si LAWG, in cadrul ultimei sedinte din 14 iunie, autoritatile romane si-au asumat urmatoarele:
– proiectul de Memorandum va fi definitivat in saptamana 25-29 iunie, va fi asumat si semnat de catre parti atat pentru 2012, semestrul II, cat si pentru 2013;
– pentru aplicarea unei formule de calcul pentru taxa clawback pentru trim. III si IV 2012, modificarea OUG nr. 110/2011 va fi realizata pana la data de 1 iulie 2012;
– aprobarea legilor care vor stabili mecanismul de clawback pentru 2013 sa se realizeze la o data anterioara aprobarii Legii bugetului de stat pentru 2013 conform unor principii europene bazate pe sustenabilitate, transparenta, predictibilitate si echitate;
– transparentizarea cheltuirii banilor publici prin publicarea trimestriala pe site-ul CNAS a consumului pentru toate medicamentele compensate din FNUASS, dupa obtinerea unui aviz in acest sens de la Consiliul Concurentei.
Potrivit reprezentantilor ARPIM si cei ai LAWG, de la 1 iulie companiile farmaceutice sunt obligate sa achite taxa clawback pentru trimestrul III, insa multi producatori se afla in incapacitate de plata. âCuantumul taxei claw-back se ridica la 400 de milioane de euro/an si este o suma care nu poate fi sustinuta de industria farmaceutica, intrucat reprezinta aproximativ 33,6% din totalul vanzarilor compensate. Conform legislatiei actuale, daca un producator de medicamente nu poate achita taxa trimestriala, produsele sale vor fi excluse de pe lista medicamentelor compensate si gratuiteâ, se arata in documentul emis de ARPIM si LAWG.
Leave a reply