Dr. Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, va participa la reuniunea ministrilor Sanatatii din Uniunea Europeana, acolo unde intentioneaza sa supuna atentiei demnitarilor prezenti situatia aprovizionarii cu medicamente, in special oncologice, care nu se mai produc sau care exista in piata, dar aprovizionarea se face cu disfunctionalitati deoarece nu mai exista un interes comercial din partea producatorilor sau distribuitorilor.
Potrivit Ministerului Sanatatii, dr. Vasile Cepoi s-a intalnit in aceasta saptamana si cu specialistii din Comisia de Oncologie pentru a discuta despre lipsa unor medicamente oncologice din unitatile sanitare si a analizat lista celor 25 de substante identificate in martie ca prezentand disfunctionalitati in aprovizionare in cadrul unitatilor sanitare.
Conform analizei specialistilor, din cele 25 de DCI-uri, doar 6 au fost identificate ca fiind medicamente cu disfunctionalitati de aprovizionare in ultima perioada: cisplatinum (cu mentiunea ca acesta exista la Institutul Oncologic din Cluj), fluorouracilum, bleomycinum sulfas, dacarbazinum (cu mentiunea ca acesta exista la Institutul Oncologic din Cluj), vinblastine, methotrexatum – forma orala. Potrivit MS, in prezent, patru dintre aceste produse (methotrexatum, fluorouracilum, bleomycinum si dacarbayinum) se gasesc, in diferite concentratii, la SC UNIFARM sau alti distribuitori.
De asemenea, ministrul Sanatatii a cerut SC UNIFARM SA ca, in fiecare an, sa achizitioneze intr-un stoc medicamentele mai sus mentionate, dar si altele precum asparaginazum (oncaspar), chlorambucilum, dactinomicinum, daunorubicinum, mercaptopurinum, melphalanum in cantitati stabilite de Comisia de Oncologie.
Au fost identificate doua produse, lomustinum si carmustinum, care nu se mai produc si pentru care specialistii vor modifica schemele terapeutice. Nu au fost identificate de catre specialisti lipsa altor medicamente din unitatile sanitare.
Comisia de oncologie a MS a mai propus ca medicamentele oncologice pentru hormonoterapie (leuproleinum, goserelinum, triptorelinum, fulvestrantum), factorii de crestere leucocitari (filgrastinum, pegfilgrastinum) si interferonum prescrierea sa fie atat in farmacii cu circuit inchis, cat si in cele cu circuit deschis, avand in vedere ca medicamentele respectiv se pot administra in regim de spitalizare si in ambulator. Produsele calcii folinas si cytarabinum raman prescrise numai in circuit inchis.

Leave a reply