SRP da startul campaniei facand public primul ghid practic de profilaxie a bolilor infecÅ£ioase pediatrice din Romania, un document util cu date despre bolile infecÅ£ioase frecvente in randul copiilor Åi recomandari de vaccinare, care va sta la dispozitia medicilor, fiind un suport real, cu argumente, in dorinta acestora de a educa Åi informa in mod cat mai corect parintii cu privire la acest aspect esential al ingrijirii copilului.Datele statistice disponibile indica in 2010 si 2011 o crestere ingrijoratoare a numarului de imbolnaviri cu boli infectioase ale copilariei, fata de anii precedenti:
• Romania este una dintre Å£arile cu incidenÅ£a ridicata la boli ce pot fi prevenite prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul 3 in Europa sau hepatita B – locul 6 in Europa.
• In 2011 s-a inregistrat o creÅtere a cazurilor de imbolnavire de rujeola raportate (4239 cazuri)5, comparativ cu aceeasi perioada in 2010 (193 cazuri) , in 79.6% fiind vorba despre nevaccinaÅ£i5.
• In cazul varicelei, in anul 2011, au fost raportate la nivel national 52.342 cazuri de varicela5, fata de 36.245 in 2010.
• Si numarul de imbolnaviri cu rubeola a crescut in 2011, de la 350 in 2010 la 3494 in 20115.
• Tot in Romania, in 2011, au fost inregistrate 37.595 de cazuri de boala diareica acuta spitalizate5. Gastroenterita cauzata de rotavirus este o afecÅ£iune foarte frecventa, in special la copiii mici: se estimeaza ca 95% dintre copii se vor contamina inainte de a implini varsta de 5 ani.
• In Romania, doar 3% dintre copii sunt vaccinaÅ£i antipneumococic, mai puÅ£in de 3% sunt complet protejaÅ£i impotriva varicelei Åi numai 2% sunt vaccinaÅ£i anti-rotavirus. 6
In acelaÅi timp, potrivit OrganizaÅ£iei Mondiale a SanataÅ£ii, numarul copiilor care mor anual la nivel mondial a scazut, pentru prima data in istorie, sub 10 milioane – ca rezultat atat al imbunataÅ£irii accesului la imunizare, al soluÅ£iilor integrate pentru sistemul sanitar de prim ajutor, cat Åi al folosirii apei potabile Åi a normelor elementare de igiena. De asemenea, imunizarea previne anual un numar estimat de 2,5 milioane de decese la copiii din intreaga lume – decese cauzate de boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsiva sau rujeola (pojarul).
„Ne dorim ca acest prim ghid practic de profilaxie sa ii ajute pe medici in efortul lor de zi cu zi de a le oferi parintilor cele mai bune solutii de profilaxie si ingrijire pentru copii. Protectia copiilor este in mare masura si responsabilitatea si efortul de echipa al parintilor, medicului pediatru si medicului de familie, al asistentelor medicale si moaselor, care trebuie sa impartaseasca aceeasi viziune asupra a ceea ce inseamna un stil de viata sanatos pentru copil.”, declara doamna Prof. Univ. Dr. Doina Azoicai, Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa"- Iasi, membru al comitetului de lucru al Recomandarilor de Vaccinare in Pediatrie.
De asemenea, in cadrul acestui proiect, parintii vor putea avea acces permanent la informatii legate de nutritie, siguranta si imunizare direct pe platforma online a campaniei: www.protejamcopilaria.ro. Website-ul isi propune sa fie un instrument util si un partener de incredere pentru parinti inca din perioada sarcinii, cu informatii si mai ales cu raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Este pentru prima oara cand viitoarele Åi actualele mamici pot gasi informatii provenite de la medici specialisti pe o platforma online adresata publicului larg. Pentru a veni si mai mult in sprijinul parintilor, website-ul contine si rubrica ”Intreaba”, in cadrul careia raspunsurile vor fi date numai de specialiÅti.
De asemenea, Societatea Romana de Pediatrie va lansa, in toamna acestui an, un program de training pentru asistente medicale si moase, pentru ca acestea sa poata fi un sprijin pentru proaspetii parinti in primele zile, nu numai in cadrul unitatii medicale dar si la domiciliu. Trainingul va contine informatii de ultima ora, in linie cu cele mai bune practici la nivel international, din zonele identificate ca fiind de maxima importanta pentru parinti. Scopul acestui program este sa ii ajute pe acestia, prin intermediul personalului calificat, sa depaseasca cu usurinta perioada de incertitudini, imediat dupa ce copilul este adus acasa de la maternitate si sa le ofere bebelusilor lor cea mai buna ingrijire.
Leave a reply