Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) a efectuat un studiu cu privire la profilaxia imbolnavirii cu Virusul Papiloma Uman (HPV), la care au participat peste 1.000 de medici de familie din intreaga tara.
Potrivit studiului, aproximativ 94% dintre medicii de familie recomanda pacientilor vaccinarea anti-HPV ca metoda de profilaxie primara impotriva cancerului de col uterin. De asemenea, 86% dintre medicii chestionati considera necesara implementarea unui program de vaccinare anti-HPV in Romania. Se mentioneaza, totusi, in procent de 40%, ca este nevoie de o mai buna informare inainte de inceperea programului de vaccinare obligatorie.
âVaccinul anti-HPV este cheia eliberarii femeilor de sub teroarea cancerului de col uterin. Parintii care si-au permis, l-au cumparat si l-au administrat deja fetitelor lor. Este pacat ca, din cauza ignorantei parintilor, sa nu putem da aceeasi sansa si celorlalte fetiteâ, a declarat dr. Cristian Sever Oana, membru in Consiliul Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti.
Spre deosebire de anii trecuti, interesul pacientilor pentru vaccinul impotriva HPV a crescut semnificativ, principalele intrebari adresate de acestia medicilor fiind legate de eficienta vaccinului (22%), varsta potrivita pentru vaccinare (17% dintre pacienti), precum si de efectele adverse ale acestuia (47%).
âEste nevoie de programe de educatie pentru pacienti, dar si de informare pentru cadrele didactice si pentru parinti. Vaccinarea este adesea o cale de salvare a sute de mii de vieti, lucru demonstrat pentru atatea boli graveâ, a afirmat dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF.
Chestionarul utilizat in acest studiu a fost trimis din partea SNMF catre 7.000 de medici de familie inregistrati pe portalul FormareMedicala.ro.
Leave a reply