ARPIM Èi APMGR au anunÈat ca, desi discuÈiile de luna aceasta cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor au fost transparente si constructive, inca nu s-a ajuns la o solutie pentru suspendarea obligatiilor de plata aferente trimestrului I 2012 si pentru revizuirea taxei clawback.
Potrivit reprezentantilor companiilor membre ale AsociaÈiei Romane a Producatorilor InternaÈionali de Medicamente (ARPIM) Èi cele ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), aplicarea taxei clawback in formula actuala Èi la nivelul actual ar putea avea consecinte negative Èi ireversibile asupra intregului sistem de sanatate. In cadrul unei conferinte comune, cele doua asociatii au avertizat ca producatorii de medicamente nu mai pot acoperi deficitul bugetar Èi deficienÈele de sistem.
âTaxa clawback este nesustenabila, iar cuantumurile impuse pentru primul trimestru din acest an sunt relevante in acest sens. Incercarea de a forÈa industria de medicamente sa finanÈeze intregul deficit din sistemul de sanatate nu poate duce decat la distrugerea acesteia, in detrimentul pacientilor si al economiei romanesti. Producatorii de medicamente generice nu dispun de sumele necesare pentru plata impunerilor din trimestrul I, ei neputand achita obligatia de plata la data scadenta riscand astfel sanctiuni fiscale injuste. De aceea, cerem ca obligaÈiile de plata aferente trimestrului I 2012 sa fie anulateâ, a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.
De asemenea, cele doua asociatii au explicat faptul cÄ exista Èi riscul intrÄrii în insolvenÈÄ a unor producÄtori locali de medicamente sau retragerea de pe piaÈa localÄ a unor producÄtori internaÈionali.
âIn acest moment este de datoria noastrÄ sÄ semnalÄm iminenÅ£a unei crize fÄrÄ precedent Åi este responsabilitatea statului de a rezolva aceastÄ crizÄ generatÄ Åi agravatÄ pe parcursul ultimilor ani. ProducÄtorii internaÅ£ionali doresc sÄ sprijine Åi pe viitor Guvernul pentru menÅ£inerea medicamentelor pe piaÅ£Ä Ã®nsÄ cer soluÈii de acoperire a deficitului bugetar al fondului de sÄnÄtate Åi o schimbare radicalÄ a principiilor taxei de clawback, astfel încât ea sÄ reprezinte un element de control echitabil al pieÈei Èi nu unul de blocare a acesteia. CondiÈiile actuale ale taxei clawback eliminÄ orice garanÈie cÄ membrii noÈtri îÈi vor putea menÈine activitatea la acelaÅi nivel de implicare în România. Credem cÄ dacÄ vom fi auziÅ£i cel puÅ£in acum, în al doisprezecelea ceas, lucrurile se mai pot îndrepta.â, a declarat Regis Lhomme, PreÈedintele ARPIM.
Companiile membre ARPIM Èi APMGR propun Guvernului o serie de mÄsuri de modificare a legislaÈiei referitoare la taxa clawback. AÅadar, ARPIM Èi APMGR propun calcularea taxei în raport cu bugetul total cheltuit pentru medicamentele compensate în anul precedent Åi asigurarea transparenÈei datelor folosite de CNAS pentru calculul taxei Èi auditarea felului în care acestea se obÈin. O altÄ mÄsurÄ propusÄ de cele douÄ asociaÅ£ii se referÄ la considerarea preÅ£ului de producÅ£ie ca bazÄ de calcul, eliminându-se din aceasta adaosurile distribuitorilor si ale farmaciilor, precum Åi TVA. De asemenea, ARPIM Èi APMGR solicitÄ plata taxei sÄ fie fÄcutÄ dupÄ Ã®ncasarea banilor datoraÈi de statul român producÄtorilor de medicamente.
Leave a reply