Taxa clawback asupra producatorilor si importatorilor de medicamente este nejustificata si reprezinta exclusiv un instrument de acoperire a deficitelor fondului de asigurari de sanatate.
Aceasta concluzie privind taxa clawback reiese din raportul âVeniturile si cheltuielile sistemului de sanatate: analiza comparativa a variantelor de reformaâ, elaborat de ExpertForum (EFOR) si Local American Working Group (LAWG).
Documentul include o radiografie a finantarii sistemului de sanatate din Romania in context european si o analiza detaliata a tendintelor veniturilor si cheltuielilor in ultimii 6 ani. Potrivit reprezentantilor EFOR si LAWG, acest raport se doreste a fi o contributie la procesul de elaborare a unui nou proiect de lege a sanatatii, precum si o sursa de inspiratie pentru Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice in cautarea unor solutii de crestere a resurselor in sistemul de sanatate.
In cadrul dezbaterii care a avut loc astazi, autorii studiului au discutat despre taxa clawback asa cum a fost modificata in anul 2011. âIn ultimii doi ani, cresterea consumului de medicamente compensate si gratuite eliberate prin farmacii cu circuit deschis a fost moderata. Din punct de vedere al consumului per capita, exprimat in euro la paritatea puterii de cumparare, inregistram cea mai mica valoare de la nivelul intregii Uniuni Europene, cu 40% mai mica decat in Polonia, Lituania sau Estonia (respectiv 156 de euro fata de 235-255 de euro PPS in anul 2009). In acest context, taxa clawback asupra producatorilor si importatorilor de medicamente este nejustificata si reprezinta exclusiv un instrument de acoperire a deficitelor fondului de asigurari de sanatateâ, au precizat semnatarii studiului.
O alta concluzie a raportului se refera la implicarea sectorului privat in asigurarile sociale si voluntare de sanatate. Potrivit raportului, la nivelul UE, Romania este una dintre tarile cu cele mai mici cheltuieli in contul asigurarilor private de sanatate, cheltuind cu asigurarile voluntare 0,01% din PIB fata de media UE de 0,4% din PIB.
Leave a reply