Societatea Romana de Hipertensiune a fost prezenta pentru prima data cu stand in cadrul a doua manifestari nationale importante desfasurate in perioada 28-31 martie 2012: al XII-lea Congres al Societatii Romane de Medicina Interna, desfasurat la Calimanesti-Caciulata si Conferinta Nationala de Medicina a Familiei, desfasurata la Bucuresti.
Interesul medicilor participanti la aceste evenimente pentru Societatea Romana de Hipertensiune a fost unul crescut, astfel ca peste 150 de medici s-au inscris in cadrul organizatiei.
La al XII-lea Congres al Societatii Romane de Medicina Interna, medicii prezenti au apreciat initiativa constituirii unei societati dedicate hipertensiunii arteriale ca liant intre specializari, precum medicina interna, cardiologie, nefrologie sau boli metabolice, pentru un control mai bun al acestei afectiuni, dar si pentru o informare constanta cu privire la cele mai noi metode de preventie si tratament.
Prof. univ. dr. Leonida Gherasim, membru de onoare al Academiei Romane, prezent in cadrul congresului, a declarat ca „infiintarea unei Societati Romane de Hipertensiune este extrem de importanta si binevenita, mai ales ca va cuprinde un domeniu bine delimitat, in care medici specialisti din mai multe arii vor avea acelasi obiectiv: sa previna si sa trateze hipertensiunea arteriala. Desigur ca Societatea Romana de Hipertensiune trebuie sa reprezinte un liant intre medici si pacienti si trebuie sa lupte in depistarea si tratarea hipertensiunii arteriale”.
Cu ocazia Congresului National de Medicina Interna 2012, Societatea Romana de Hipertensiune impreuna cu Societatea Romana de Medicina Interna au tinut un simpozion comun avand ca tema „Controlul Hipertensiunii arteriale â de la teorie la practica”. Si de aceasta data, medicii prezenti la congres si-au aratat interesul crescut pentru informatii provenite de la reputati specialisti in hipertensiunea arteriala si au participat la simpozion intr-un numar de aproximativ 200 de persoane. Intalnirea a fost moderata de prof. univ. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune si prof. univ. dr. Ion Bruckner, presedintele Societatii Romane de Medicina Interna. Printre speakeri s-au numarat prof. univ. dr Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii Romane de Neurologie, prof. univ dr. Mariana Radoi si conf. univ. dr. Adalbert Schiller, fost presedinte al Societatii Romane de Nefrologie.
La Conferinta Nationala de Medicina a Familiei, desfasurata la Bucuresti, reactia medicilor prezenti a fost la fel de pozitiva. Zeci de medici si-au aratat interesul fata de infiintarea unei noi institutii, precum Societatea Romana de Hipertensiune, care sa vina atat in sprijinul lor, cat si al pacientilor, avand in vedere ca hipertensiunea arteriala a devenit o adevarata problema de sanatate publica atat in Romania, cat si in intreaga lume.
De asemenea, medicii de familie sunt de parere ca Societatea Romana de Hipertensiune este locul ideal unde se vor putea pune bazele unor proiecte care sa reduca numarul de complicatii, prin programe de depistare precoce, dar si sa initieze studii in problematica hipertensiunii.
Rolul Societatii Romane de Hipertensiune a fost punctat si de dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei. „Infiintarea Societatii Romane de Hipertensiune este o initiativa extraordinara, care nu poate decat sa ne bucure foarte mult mai ales ca hipertensiunea arteriala este o reala problema de sanatate publica. Din ce in ce mai multi pacienti sunt diagnosticati cu hipertensiune si nu vorbim doar de persoane mai in varsta, ci si de cele cu varste din ce in ce mai scazute. Noi deja facem parte din Societate si ne vom implica in toate activitatile, pentru ca medicul de familie este un prim medic de contact, iar Societatea Romana de Hipertensiune este un liant, un punct de legatura intre pacient, medicul de familie si medicul specialist”, a declarat dr. Rodica Tanasescu.
Societatea Romana de Hipertensiune este o institutie creata cu scopul de a veni in sprijinul medicilor, care in fiecare zi se confrunta cu tot mai multi pacienti cu hipertensiune arteriala. Ideea constituirii unei astfel de societati dedicata hipertensiunii arteriale a fost salutata atat de medicii specialisti, cat si de personalitati marcante ale medicinei romanesti.
Leave a reply