Fumatul pasiv si cresterea riscului de imbolnavire, afectarea vietii sexuale si scaderea veniturilor disponibile pentru âactivitati placute in doiâ sunt doar cateva din motivele pentru care un cuplu ar putea alege sa renunte la fumat.
Potrivit Centrului National pentru Renuntarea la Fumat, atat timp cat ambii parteneri accepta fumatul celuilalt, renuntarea la tutun nu intra in preocuparile cuplului. Fie unul dintre parteneri vrea sa renunte iar celalalt nu a ajuns inca in faza de âactiuneâ, fie partenerul nefumator si intelegator isi schimba perceptia si isi doreste ca si partenerul sa nu mai fumeze, sau chiar ambii parteneri fumatori isi doresc sa elimine tutunul din viata lor.
In anul 2011, fumatorii care s-au adresat programului STOP FUMAT au fost preponderent âfumatori unici in cupluâ, doar 30,6% dintre pacienti au declarat ca partenerul de viata fumeaza si el. Printre motivele mentionate de pacienti pentru a renunta la fumat se numara si influenta partenerului: 9,1% au indicat âpresiuneaâ partenerului si doar 5,4% dorinta de a proteja partenerul.
âPractic, intr-o famile in care sotul fumeaza, sotia este expusa fumatului pasiv. Simpla expunere la fum de tutun timp de 30 de minute creste riscul de infarct miocardic acut cu 30%. Sunt dovezi certe ca sotii nefumatori sufera si fizic ca urmare a faptului ca partenerul de viata fumeaza. Vestea buna este ca toate certurile provocate de fumat pot deveni amintireâ, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National Stop Fumat.
Leave a reply