La 30 noiembrie, strategiile actuale de reforma a sistemului de sanatate din Romania au fost dezbatute in cadrul conferintei „Mecanisme de finantare a sistemului de sanatate”, eveniment organizat de Diplomat Media Group.
In cadrul evenimentul au fost analizate aspecte privind sursele de finantare a sistemului de sanatate, precum si implicatiile pe care acesta le va avea asupra investitiilor din zona medicala privata. Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR) a explicat ca pana in prezent nu exista un sistem de finantare care poate sa acopere nevoile de sanatate ale unei populatii. „Prima eroare care se face este ca mai intai se contruiesc tot felul de sisteme si apoi se face analiza punctelor tari si a celor slabe. Atunci cand vorbim de sisteme de finantare, trebuie sa plecam de la teoria generala a statului, care isi asuma responsabilitatea pentru patru domenii: sanatatea, educatia, siguranta cetateanului si cea a statului”, a declarat presedintele CMR.
Potrivit Adinei Geana, specialist in servicii de sanatate si asigurari de sanatate, pana in acest moment exista aproximativ sase variante de draft la proiectul de lege a Sanatatii care circula intre diverse structuri, continand diferente semnificative intre ele. „Trebuie facuta precizarea ca nu se poate vorbi de un proiect de lege a Sanatatii definitivat. Elementele comune la care se refera aceste variante au in vedere modul in care spitalele private sau de stat raspund sau nu nevoilor pacientilor”, a precizat Adina Geana.
Leave a reply