In 2011, la nivelul Romaniei, prevalenta fumatului zilnic a scazut. Romanii au renuntat la fumat din trei motive: sanatatea, saturatia si banii. Cu toate acestea, barbatii sunt in continuare cei mai activi fumatori, iar 10% dintre romani fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi.
In cadrul conferintei care a avut loc astazi la Institutul âMarius Nastaâ, specialistii au prezentat detalii despre rezultatele celui mai recent studiu realizat in 2011 de Ministerul Sanatatii si Institut, dar si informatii despre Programului National Stop Fumat.
Potrivit specialistilor, din ce in ce mai multi romani renunta la fumat. Daca in 2007, 10% dintre adulti erau fosti fumatori, in 2011 spuneau ca s-au lasat de fumat 14% din adulti. In 2011, cei mai multi dintre cei care au reusit sa nu mai fumeze au avut ca motiv principal preocuparea fata de propria stare de sanatate.
âFata de anul 2003, observam o modificare clara a acestor motive, in sensul definirii lor mai explicite. Astfel, daca in 2003, dintre cei care incercasera sa renunte la fumat, 56,3% aveau ca principal motiv faptul ca âfumatul dauneaza sanatatiiâ, in 2011 cunostintele romanilor sunt mai rafinate: fumatorii au inceput sa faca legatura intre fumat si starea de rau pe care o resimt, au inceput sa dea atentie starii de satietate, sunt constienti atunci cand nu mai simt nevoia sa fumeze si decid sa opreasca fumatulâ, a explicat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul studiului si al Programului National Stop Fumat.
Rezultatele partiale ale programului Stop Fumat in anul 2011 sunt incurajatoare: din cei 6.238 de fumatori care s-au adresat cabinetelor pana la 1 octombrie, au fost evaluati 57,1%. Dintre pacientii care au primit tratament si au fost evaluati, la sfarsitul tratamentului erau nefumatori 67,7%.
Leave a reply