GlaxoSmithKline (GSK) si Human Genome Sciences au anuntat ca Benlysta (belimumab) este disponibil pentru utilizarea lui in terapia asociata la pacientii adulti cu lupus eritematos sistemic (LES) activ, cu autoanticorpi pozitivi si cu un grad inalt de activitate a bolii (de exemplu, anticorpi anti-ADNdc pozitiv si complement seric scazut), in pofida tratamentului cu terapia standard.
Lupusul este o afectiune severa, cronica si debilitanta, care afecteaza de obicei persoane tinere, cu varsta intre 15 si 44 de ani, dintre care 90% sunt femei. Se estimeaza ca aproximativ 500.000 persoane in Europa si 9.000 de persoane in Romania prezinta lupus eritematos sistemic (LES).
S-a demonstrat ca activitatea persistenta a bolii contribuie la dezvoltarea leziunilor ireversibile ale organelor si la mortalitate. Obiectivul actual al terapiei este de a controla activitatea bolii si de a minimiza complicatiile. Terapia standard nu conduce la obtinerea controlului bolii in cazul multora dintre pacienti, ei confruntandu-se cu exacerbari imprevizibile ale activitatii bolii sau cu aparitia unor efecte secundare inacceptabile.
“Lansarea in Romania a belimumab, prima si singura terapie special dezvoltata si aprobata pentru tratamentul LES reprezinta un moment extrem de important pentru noi, specialistii care tratam pacienti cu lupus, intrucat este o speranta in tratamentul celor care sufera din cauza acestei boli devastatoare. Un diagnostic rapid si corect, precum si o relatie stransa intre medic si pacienti reprezinta elemente cheie in cazul lupusului eritematos sistemic, in vederea monitorizarii adecvate a evolutiei bolii si a tratamentului, pentru a evitare punerii in pericol a vietii pacientului”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ionescu de la Spitalul Sf.Maria din Bucuresti si Seful Catedrei de Medicina Interna si Reumatologie UMF Carol Davila Bucuresti.
Benlysta este primul anticorp monoclonal care inhiba stimulatorul limfocitelor B (BlyS solubil), despre care se considera ca are un rol important in productia de autoanticorpi care ataca si distrug tesuturile sanatoase proprii organismului. Astfel, Benlysta reprezinta o noua optiune terapeutica importanta care tinteste specific una dintre cauzele subiacente ale LES.
Benlysta a fost aprobat de catre Agentia Europeana a Medicamentului (European Medicines Agency, EMA) pe 14 iulie 2011, pe baza a doua studii de faza 3, BLISS-52 si BLISS-76, in cel mai amplu program clinic efectuat vreodata la pacienti cu lupus, inroland aproximativ 1.700 pacienti din peste 30 de tari.
Leave a reply