Cresterea sperantei de viata la nastere din ultimii 40 de ani poate fi atribuita medicamentelor inovative. Astfel, incepand cu anul 1960, populatia statelor din OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) traieste cu pana la 10 ani mai mult decat in perioadele anterioare, acest lucru fiind datorat in mare parte noilor tratamente puse pe piata.
Aceste date reies din studiul âValoarea medicamentelor pentru societateâ prezentat ieri de prof. Frank Lichtenberg, de la Universitatea Columbia din New York. Prezent pentru prima data la Bucuresti, prof. Frank Lichtenberg a facut referire si la beneficiile noilor medicamente pentru pacientii cu unele dintre cele mai importante boli ale acestui secol.
Intre anii 1987-1999, au fost introduse 7 noi molecule si 2 noi clase de medicamente pentru tratarea HIV-SIDA, acest lucru ducand la o scadere a ratei mortalitatii cu aproape 35%. Speranta de viata a pacientilor cu HIV-SIDA a fost cu 13 ani mai mare datorita introducerii unui numar mare de medicamente, incepand cu anul 1993. Acest lucru confirma faptul ca peste 60% din cresterea sperantei de viata in cazul pacientilor cu HIV-SIDA se datoreaza in mod direct introducerii noilor medicamente.
De asemenea, intre anii 1993-2007, s-a observat o scadere a ratei spitalizarii per pacient cu HIV-SIDA, de la 100 de spitalizari per 100 de pacienti, la 20. O treime din aceasta scadere are legatura directa cu descoperirea noilor terapii.
In ceea ce priveste cancerul, in Germania s-a observat o scadere a ratei mortalitatii datorate acestei boli intre anii 1982-2004 cu aproape 40%. De asemenea, in SUA, rata supravietuirii pacientilor cu cancer a crescut cu 31% intre anii 1975-2000. Inovatia in ceea ce priveste chimioterapia a contribuit cu 74% la cresterea sperantei de viata a bolnavilor de cancer cu peste 1 an.
Castigul potential obtinut din inovatiile viitoare in domeniul sanatatii este foarte mare. De asemenea, potrivit unor alte investigatii prezentate de prof. Frank Lichtenberg, chiar si un procent modest de scadere a ratei mortalitatii cu 1% insemna un castig de 500 miliarde dolari.
Leave a reply