In Romania, piata medicamentelor a cunoscut o continua crestere, ajungand in anul 2009 la o valoare de 8,1 miliarde de lei, de aproximativ patru ori mai mare fata de valoarea inregistrata in 2000.
In raportul “Mediul concurential romanesc – evolutii in sectoare esentiale”, lansat astazi de Consiliului Concurentei, analiza de functionare a sistemului de distributie a medicamentului din Romania a relevant faptul ca, datorita comercializarii cu precadere a unor medicamente inovative, exista piete cu un numar redus de medicamente.
Pentru pietele unde exista medicamentele generice cu aceeasi substanta activa ca si medicamentul original, a rezultat faptul ca, desi exista diferente semnificative de pret, de pana la 250%, nu numai ca medicamentele generice nu au reusit sa penetreze piata, dar vanzarile celor mai ieftine medicamente generice reprezinta sub 1% din valoarea totala a pietei. Mai mult, exista piete pe care medicamentele generice sunt prezente de cel putin 5 ani si medicamentul inovativ detine inca o cota semnificativa de piata.
Autoritatea de concurenta considera oportuna o mai buna reglementare a cadrului legal privind promovarea medicamentelor. Pentru a evita influentarea prescrierii anumitor medicamente in detrimentul altora in functie de “cadourile” primite de la companiile producatoare, Consiliul Concurentei a recomandat deja Ministerului Sanatatii sa defineasca sintagmele cadouri, avantaje in bani sau in natura care au o “valoare simbolica” si “care nu sunt costisitoare”, prevazute de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
Potrivit reprezentantilor Consiliului Concurentei, avand in vedere importanta medicamentelor generice, acestea ar trebui sa ajunga pe piata fara intarzieri inutile sau nejustificate. Prin urmare, avand in vedere constatarile cu privire la nivelul redus de penetrare a pietei de catre medicamentele generice, Consiliul Concurentei va continua sa acorde o atentie deosebita acestui subiect in activitatea sa viitoare, pentru a se asigura ca intrarea genericelor nu este in nici un fel afectata de posibile practici anticoncurentiale.

Leave a reply