In Romania, in ultimii doi ani, cazurile de gripa au cunoscut o crestere semnificativa. In sezonul 2010-2011 au fost identificate 6.464 de cazuri de imbolnaviri cu virus gripal. Aceste date au fost furnizate de specialistii de la Centru de National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), in cadrul unei mese rotunde organizata la 12 octombrie cu tema “Gripa sezoniera”.
In ultimele doua sezoane, cel mai mare numar de cazuri de gripa spitalizate s-a inregistrat la grupa de varsta 30-64 de ani, ceea ce reprezinta 44% din totalul bolnavilor cu gripa internati. Potrivit specialistilor, numarul persoanelor vaccinate antigripal in sezonul trecut, in tara noastra, este cu mult sub recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) – 5,6% fata de 30% cat recomanda OMS.
“Vaccinarea este una dintre cele mai cost-eficiente investitii in sanatatea publica. La nivelul populatiei varstnice, vaccinarea reduce morbiditatea asociata gripei cu pana la 60%, iar mortalitatea cu pana la 70-80%. La adultii sanatosi, eficienta vaccinului este de 70-80%”, a precizat dr. Maria Pistol, director al CNSCBT.
Medicii recomanda vaccinarea antigripala incepand cu lunile septembrie-octombrie, inaintea aparitiei epidemiei de gripa, deoarece organismul are nevoie de cel putin doua saptamani de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi inpotriva virusului. De asemenea, vaccinarea se pate realiza pe toata durata sezonului gripal, iar imunitatea dureaza cel mult un an.
Potrivit specialistilor, pentru sezonul 2011-2012, vaccinul antigripal are urmatoarea compozitie: virus similar tulpinii A/California/7/2009 (H1N1), virus similar tulpinii A/Perth/16/2009 (H3N2) si virus similar tulpinii B/Brisbane/60/2008.

Leave a reply