Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de catre Ministerul Sanatatii anul trecut, este considerat un succes, in opinia specialistilor.
Pe perioada unui an de functionare, 4052 de pacienti au beneficiat, gratuit, de tratament de specialitate, 88% dintre acestia (3547) fiind reperfuzati prin angioplastie primara. In acest sens, incepand cu luna noiembrie s-a realizat o medie lunara de 320 angioplastii.

Masurile pentru tratamentul invaziv al infarctului miocardic acut au fost elaborate si implementate, in premiera, anul trecut de catre Ministerul Sanatatii si se deruleaza incepand cu luna august 2010. Un astfel de program era necesar deoarece diagnosticul si tratamentul de reperfuzie in infarctul miocardic acut in Romania se afla sub standardele existente in tarile din Uniunea Europeana.

Programul MS este implementat in 10 centre specializate din spitalele din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu Mures si Cluj Napoca. Costul mediu pentru un pacient este de 4.300 lei.

“Anul trecut programul a beneficiat de un buget de aproximativ 12.940 mii de lei. Vom continua finantarea acestui program si anul viitor”, a declarat Ritli Ladislau, Ministrul Sanatatii.
Scopul programului este acela de a trata corect infarctul, conform ghidurilor europene, prin accesul rapid al majoritatii pacientilor la reperfuzie, precum si prin asigurarea 24 ore din 24 a facilitatii de reperfuzie interventionala in centrele implicate.
Potrivit comunicatului de presa, mortalitatea intraspitaliceasca la pacientii cu infarct miocardic acut a scazut in centrele respective cu aproximativ 15%.

Leave a reply