Conform statisticilor “European Liver Patients Association”, pacientii romani asteapta cel mai mult din Europa pentru a obtine tratamentul necesar pentru hepatita.
In majoritatea statelor europene exista liste de asteptare pentru acces la tratament, insa durata de timp in care se poate obtine acest tratament se situeaza intre 6 luni si 1 an. In Suedia, de exemplu, timpul de asteptare pentru un pacient bolnav de hepatita este de aproximativ 6 luni, iar in Polonia este in jur de 1 an, situatie intalnita si in Bulgaria.

In Romania pacientii asteapta chiar si 3 ani pana ajung sa isi primeasca tratamentul, timp in care boala se cronicizeaza.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Romania se afla pe locul doi in Europa, dupa Ungaria, in statisticile privind mortalitatea in urma afectiunilor hepatice cronice. Astfel ca, din 100.000 de persoane, 50 mor anual fie pentru ca nu au ajuns pe listele de asteptare, fie pentru ca s-au aflat pe aceste liste de prea mult timp.

„In Romania se afla in curs de aparitie medicamente noi destinate vindecarii hepatitei, care presupun un timp mai scurt de tratament decat medicamentele existente pe piata in acest moment (intre 6 si 8 luni), cu mai putine efecte adverse si cu o rata de vindecare mai mare. Mai mult, in prezent se efectueaza cercetarea a aproximativ 150 de molecule care pot deveni medicamente ce vor trata hepatita peste 15 de ani”, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Potrivit comunicatului de presa, situatia este ingrijoratoare si in ceea ce priveste numarul pacientilor. Statisticile arata ca in aproape 17% dintre cele 12 milioane de persoane care se presupune ca sunt infectate cu virusul hepatitei B si C in intreaga Europa sunt din Romania, ceea ce inseamna in jur de 2 milioane de pacienti. Doar 5. 500 dintre acestia beneficiaza de tratament, restul aflandu-se inca pe listele de asteptare sau nefiind inca diagnosticati.

In Romania nu exista un Program National pentru Hepatite, un Program de screening si un Registru Unic al Hepatitelor. Daca ar exista aceste programe, ar fi posibila depistarea unui numar mai mare de pacienti intr-un stadiu incipient al bolii si, implicit, costurile tratamentului ar fi mult mai reduse.
Lista de medicamente compensate din Romania nu a mai fost actualizata din anul 2008, atunci cand s-au adaugat moleculele aprobate de catre EMA pana la data de 27 martie 2007. Aceast lucru inseamna peste 1.000 de zile de la ultima actualizare si un decalaj foarte mare intre nevoile pacientilor si tratamentele disponibile pe piata. In prezent, exista aproximativ 110 molecule si indicatii terapeutice noi care asteapta hotararea Guvernului pentru a fi introduse in lista de compensate, se mai arata in comunicat.

Leave a reply