GfK HealthCare Romania a realizat studiul „Consumul de antibiotice la romani” prin care si-a propus sa afle obiceiurile consumului de antibiotice ale romanilor, pentru ce afectiuni le folosesc si cum decid sa isi administreze astfel de tratamente.

In urma studiului a rezultat faptul ca, aproape un sfert dintre romani iau antibiotice de doua-trei ori pe an, iar 12 % dintre acestia folosesc astfel de tratamente de aproximativ cinci ori pe an sau chiar mai des.
Potrivit aceleiasi cercetari, 44% dintre romanii cu varsta peste 15 ani au luat cel putin o data in ultimele sase luni un tratament cu antibiotic, in timp ce 23% au luat astfel de medicamente cu o luna in urma sau mai recent.

Doar 8% dintre persoanele chestionate au raspuns ca nu s-au tratat niciodata cu antibiotice.

Potrivit studiului, cei mai multi dintre romani folosesc tratamente cu antibiotice pentru raceala (21%), infectie asociata cu durerile de dinti (18%), infectie cu durere in gat (7%), gripa (7%) sau infectii, in general (5%).
Medicul de familie reprezinta principalul prescriptor al tratamentelor pe baza de antibiotice pentru mai mult de jumatate dintre respondenti, in timp ce medicul specialist a recomandat un astfel de tratament doar pentru 19% dintre participantii la cercetare. In 9% dintre cazuri, recomandarea a venit din partea farmacistului, iar 8% dintre respondenti au luat singuri decizia de a folosi un astfel de tratament.

Studiul mai arata ca exista diferente intre persoanele care locuiesc in diferite regiuni ale tarii sau intre respondentii cu nivele diferite de educatie in ceea ce priveste persoana care le-a recomandat utilizarea unui antibiotic.

In Bucuresti, 63% dintre respondenti spun ca tratamentul cu antibiotic le-a fost recomandat de medicul de familie si doar 9% de medicul specialist.

Leave a reply