“Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Comisia de Medicina Familiei a Colegiului Medicilor din Romania au luat act de modificarea HG 1389/2010 privind Contractul Cadru si de proiectul de modificare a Normelor de aplicare a acestei hotarari, afisat pe pagina de web a CNAS in 26 mai 2011 precum si de lipsa oricaror norme de aplicare incepand cu 1 iunie 2011.
Modificarile Contractului-Cadru publicate la 31 mai 2011 in MO rezolva cateva din numeroasele probleme cu care se confrunta sistemul medical, insa, proiectul de Norme inrautateste o situatie deja dezastruoasa a medicinei de familie din Romania si consfinteste lipsa totala de contact cu realitatea a decidentilor din sanatate.

CNAS a avut la dispozitie aproape un an intreg in care sa avem consultari si sa incercam sa gasim solutii. Ne-am manifestat mereu intreaga disponibilitate pentru dialog si am depus legal in numeroase randuri – ultima data pe 28 aprilie 2011, cu numar de inregistrare, la CNAS si MS, 178 de pagini de propuneri, privitoare la intregul pachet legislativ pe care il contestam. Nu ne-am dorit aceasta situatie, am incercat sa o evitam anuntand inca din luna decembrie problemele existente, dar nu am fost ascultati. Pentru a evita aceasta perioada fara contract pentru pacientii nostri, am solicitat de acum 5 zile inca o luna de prelungire a vechiului contract.
Am facilitat – deasemenea – intalniri cu o seama de personalitati internationale, tocmai pentru a face cunoscuta decidentilor importanta internationala a medicinii de familie in orice sistem de sanatate, intalniri la care am gasit deschidere la Ministerul Sanatatii.

Cu toate acestea, nu au fost luate in considerare solutiile noastre, nu am primit, niciodata raspuns, nu au existat consultari, nici macar pentru ultimul proiect de Norme de pe 26 mai, propuse de CNAS.
Propunerile noastre au fost depuse inca din luna martie la Comisiile de Sanatate din Camera Deputatilor dar au fost luate in considerare doar de Senat si transformate in amendamente la actele emise de Minister, in ceea ce priveste cardul de sanatate, centrele de permanenta si reconversia profesionala. Camera Deputatilor este insa camera decizionala.

Dorim sa precizam foarte clar: medicii de familie lucreaza in folosul pacientilor, nu pentru CNAS, iar incheierea contractului este doar modalitatea prin care medicii de familie le pot oferi pacientilor asigurati drepturile cuvinte. Deasemenea, reamintim CNAS ca administreaza banii platiti de populatie pentru sanatate.

Daca acest contract nu poate fi incheiat, asiguratii vor fi indreptatiti sa mearga cu chitantele pentru serviciile medicale si medicamentele cumparate la pret integral catre CNAS pentru decontare.

Suntem convinsi ca este momentul unei schimbari in sistemul sanitar romanesc si mai ales in privinta importantei acordate asistentei medicale primare, baza tuturor sistemelor de sanatate. De ani buni ni se spune ca suntem o prioritate, dar numai ca sa fim incarcati cu obligatii birocratice suplimentare.

FNPMF in urma Adunarii Generale din 28 mai 2011, SNMF in urma sedintei de Senat din 14 mai 2011 si Comisia de Medicina Familiei a Colegiului Medicilor din Romania, in urma Consiliului National din 20 mai 2011, au decis ca in aceste conditii ne gasim in imposibilitatea de mai continua sa lucram in contract cu CNAS astfel ca de la 1 iunie 2011 medicii de familie vor lucra in regim exclusiv privat, in afara contractelor cu casele de asigurari.

Pentru inceput, in prima perioada de protest, pacientii vor fi primiti si consultati gratuit de catre medici iar daca doresc accesul in sistemul de sanatate asa cum il vede CNAS, ii vom indruma catre sediile caselor judetene si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru ca acolo sunt banii pe care ii platesc pentru asigurari de sanatate.” (comunicat de presa al SNMF si FNPMF)

Leave a reply