Meningita afecteaza aproximativ 10.000 de oameni in intreaga lume. In Romania, meningita bacteriana are o rata de mortalitate de peste 50%, cei mai afectati fiind copii cu varste de pana la 5 ani, cu o incidenta de 15 cazuri la 100.000 de locuitori intr-un an.
Societatea Romana de Pneumologie sustine comportamentul preventiv in lupta cu meningita si complicatiile sale severe asupra sanatatii si se alatura proiectului initiat de The Confederation of Meningitis Organizations (COMO), âJoin Handsâ, creat cu scopul de a face cunoscut pericolul pe care meningita il reprezinta pentru sanatatea oamenilor si a copiilor, in general.
Incepand din 2010, COMO se implica activ la nivel international prin actiuni educative cu privire la pericolul meningitei iar proiectul âJoin Handsâ este o dovada in acest sens punand un accent important pe complicatiile majore pe care aceasta boala le are asupra sanatatii oamenilor.
âIn lume, dar si in Romania, meningita bacteriana reprezinta o boala extrem de grava prin rata mare de mortalitate (peste 50%) si prin sechelele neurologice severe care se constituie. Cele mai semnificative sechele care apar sunt: surditate, retard mental si/sau motor, convulsii, etc., Populatia cea mai expusa la aceasta infectie grava este reprezentata de copiii anteprescolari (0-3 ani) la care apararea antiinfectioasa este insuficient maturataâ, a declarat Prof. Dr. Doina Plesca, Vicepresedinte al Sectiei de Pneumologie Pediatrica din cadrul Societatii Romane de Pneumologie.
In intreaga lume, desi au fost facuti pasi importanti in directia educarii spre un comportament preventiv, sunt tari care nu au inca acces la vaccinuri preventive care ar putea salva vieti si ar putea preveni efectele secundare puternice ale bolii. Meningita virala este mai putin grava. De cele mai multe ori pacientii se recupereaza complet. In schimb, meningita cauzata de bacterii poate determina infectii severe, cu complicatii majore sau chiar deces.
Leave a reply