Incepand cu data de 20 aprilie 2011, timp de 15 zile, toate unitatile sanitare cu paturi au obligatia de a solicita in scris, directiei de sanatate publica, clasificarea, conform noii legislatii in vigoare.
Cererea unitatilor va fi insotita de o fisa de autoevaluare de a carei corectitudine si realitate a datelor inscrise raspunde managerul unitatii solicitante.
Dupa ce vor trimite Ministerului Sanatatii, pentru aprobare, noua clasificare, directiile de sanatate publica au la dispozitie 5 zile pentru a analiza cererile si a incadra spitalele intr-una dintre cele 5 categorii existente, in functie de nivelul de competenta.
âAm realizat o noua clasificare a spitalelor, mai simpla si coerenta. Pana acum, in Romania se utiliza o multitudine de clasificari ale spitalelor. Numai in Legea 95/ 2006 sunt enumerate o serie de clasificari in functie de criteriul regional, de specificul patologiei, de regimul proprietatii sau din punctul de vedere al invatamantului medical si cercetarii. In multe cazuri, clasificarile se intrepatrund, se suprapun sau se amesteca. De exemplu, unele spitale judetene sunt regionale, clinice, si de urgenta si pot fi si institutii publice cu sectii private, in acelasi timp. Nu exista o reprezentare coerenta a retelei spitalicesti. Noua metoda de clasificare s-a realizat pe baza experientei internationale si a recomandarilor expertilor independentiâ, a declarat Cseke Attila, Ministrul Sanatatii.
Potrivit acestuia, principalele avantaje ale noii clasificari sunt cresterea eficientei functionarii spitalelor prin evitarea suprapunerilor si paralelismelor cu alte unitati spitalicesti, asigurarea accesului echitabil al cetatenilor la serviciile medicale continue, precum si modelarea finantarii pe nivele de competenta si de performanta, pastrandu-se insa metodologia unica nationala de finantare.
Unitatile sanitare cu paturi se vor clasifica in 5 categorii dupa cum urmeaza:
– spitale de categoria V: nivel de competenta limitat – spitale care asigura, dupa caz, urmatoarele servicii medicale: servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative;
– spitale de categoria IV: nivel de competenta bazal – spitale care deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate;
– spitale de categoria III: nivel de competenta mediu – spitale care deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde isi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate;
– spitale de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil) : nivel de competenta inalt â spitale care deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, cu nivel inalt de dotare si incadrare resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate;
– spitale de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil): nivel de competenta foarte inalt â spitale care asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, cu cel mai inalt nivel de dotare si incadrare cu resurse umane si care asigura furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte inalt.
Pentru pastrarea functionalitatii sistemului national de urgenta, inclusiv din punct de vedere al finantarii care este asigurata cu surse de finantare distincte din bugetul Ministerului Sanatatii, se va utiliza in continuare clasificarea spitalelor de urgenta prevazuta prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 1764/2006.
Leave a reply