Ziua Mondiala a Rinichiului, este marcata anual, la nivel international, pe data de 10 martie. Anul acesta, sub sloganul âProtejeaza-ti rinichii, salveaza-ti inimaâ, Societatea Romana de Nefrologie, cu sprijinul sanofi-aventis, doreste sa traga un semnal de alarma asupra pericolului reprezentat de boala cronica de rinichi in randul populatiei, precum si de asocierea dintre aceasta afectiune si bolile cardiovasculare si diabet.
Asocierea dintre boala cronica de rinichi (BCR), diabet si bolile cardiovasculare reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica, reducand semnificativ speranta de viata a populatiei.
âImportanta bolii cronice de rinichi ca factor de risc pentru bolile cardiovasculare este scoasa in evidenta de motto-ul Zilei Mondiale a Rinichiului din 2011: âProtect your kidneys, Save your heartâ. Prevalenta BCR in populatia generala atinge valori intre 11-15% si este in crestere. Amplificarea riscului cardiovascular de catre boala cronica de rinichi, costurile mari ale tratamentului bolnavilor cu BCR terminala au dus la concluzia ca, in prezent, boala cronica de rinichi este o problema majora de sanatate publica. Pentru a ajuta la prevenirea, diagnosticarea precoce si tratamentul corect al acestei patologii, am publicat brosura âBoala cronica de rinichi â de la concept la practicaâ, care contine rezumatul unui program de interventie precoce in BCRâ, a declarat Conf. Dr. Adalbert Schiller, Presedintele Societatii Romane de Nefrologie.
Conform studiului UKPDS (Marea Britanie), desfasurat in perioada 1977-1997, pe 5.097 de persoane cu diabet de tip 2 tratate, numarul deceselor de cauza cardiovasculara creste proportional cu fiecare stadiu de severitate al albuminuriei (indicator de afectare a functiei renale), de la un procent de 51% decese in stadiul de lipsa a afectarii renale, pana la 66% din totalul deceselor pentru pacientii cu microalbuminurie si la 75% din totalul deceselor pentru cei cu macroalbuminurie. Rata de supravietuire la 10 ani pentru pacientii cu diabet este de 87,1% in absenta nefropatiei, de 70,8% pentru pacientii cu microalbuminurie, 65,1% pentru cei cu macroalbuminurie si 8,5% pentru cei cu creatinina plasmatica crescuta (> 2mg/dl) sau tratament de substitutie a functiei renale.
âPrin interventii terapeutice adecvate, un mare numar al complicatiilor cu risc vital pot fi prevenite la persoanele care sufera de diabet zaharat, boala cardiovasculara sau boala cronica de rinichi. Obiectivul nostru este sa sustinem medicii in educarea si responsabilizarea pacientilor privind necesitatea controalelor medicale periodice, pentru ingrijirea corespunzatoare a bolii cronice de rinichi, asociata sau nu cu diabetul sau cu bolile cardiovasculare. De asemenea, punem la dispozitie o gama larga de solutii terapeutice adaptate nevoilor pacientilor care sufera de aceste tipuri de afectiuniâ, a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical sanofi-aventis Romania.
Leave a reply