In primele luni ale acestui an, in Romania, au fost semnalate noi cazuri de spitalizare cauzata de rotavirus. Aceste cazuri nu sunt singulare, mii de copii sunt diagnosticati anual in Romania cu gastroenterita cu rotavirus, iar cazurile cele mai severe ajung la spitalizare.
Gastroenterita cauzata de rotavirus este o afectiune foarte frecventa, in special la copiii mici: se estimeaza ca 95% dintre copii se vor contamina inainte de a implini varsta de 5 ani.
“Gastroenterita cu rotavirus este foarte contagioasa si extrem de frecventa in primii 2 ani de viata. Cu cat copilul are varsta mai mica, cu atat creste riscul de boala. Vaccinarea timpurie, inaintea primei infectii cu rotavirus, poate preveni majoritatea cazurilor de boala severa si complicatiile acesteia la copii. Prin vaccinare pot fi prevenite pana la 100% din spitalizarile cauzate de gastroenterita cu rotavirus si 96% din cazurile severe de boala. Consideram ca vaccinarea este o abordare sigura si eficienta pentru a obtine protectie pe termen lung impotriva gastroenteritei cu rotavirus moderate si severe, si a spitalizarii cauzate de aceasta”, a declarat Prof. Dr. Ioana Alina Anca, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Prof. Dr. Alfred Rusescu”.
In Romania vaccinarea anti-rotavirus este disponibila inca din anul 2008. De la lansarea vaccinului si pana la finalul anului 2010, aproximativ 15.000 de bebelusi au fost vaccinati anti-rotavirus.
Tari, precum Austria, au inclus deja vaccinarea anti-rotavirus in programul national de imunizare.

In Romania, costul vaccinarii este suportat de catre parinti. Parintii copiilor cu varsta sub 6 luni isi pot contacta medicii pentru a discuta despre optiunile legate de vaccinarea anti-rotavirus, care poate preveni formele severe de boala si spitalizarile cauzate de gastroenterita cu rotavirus.

Leave a reply