La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat Memorandumul privind demararea constructiei a 6 spitale regionale de urgenta prin parteneriat public-privat, conform Legii nr. 178/ 2010.
Noile spitale regionale de urgenta vor asigura conditii de asistenta medicala de urgenta unitara, in special pentru cazurile care necesita o abordare multidisciplinara in domeniul terapiei. Se doreste crearea unor unitati compacte, autonome, de urgenta, cu functionalitate integrala (investigatii, diagnostic si tratament) care sa faca posibila eficientizarea serviciului medical (prin reducerea timpului necesar si a costurilor pentru stabilirea diagnosticului).
Cele 6 unitati sanitare de elita vor fi construite in Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures, Timisoara si Bucuresti. Costurile estimate pentru acestea sunt de 1,5 miliarde de euro.
âVa fi unul dintre cele mai importante proiecte de investitii in infrastructura spitaliceasca din ultimii 30 de ani care are sanse reale de realizare deoarece finantarea nu va avea legatura cu bugetul statului, iar managementul va fi privat. Chiar daca spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va functiona in regim public, pacientii beneficiind de tratament in acelasi sistem al asigurarilor publice de sanatate ca in prezent, intr-un spital publicâ, a declarat Cseke Attila, Ministrul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii estimeaza ca, in termen de 14-16 luni de zile, se va putea demara constructia unitatilor spitalicesti, care ar putea dura aproximativ 4 ani.
Leave a reply