Interviu realizat de Dr. Mirela Radulescu
Clara Elena Popescu, Farm. prim., Vicepresedinte Colegiul Farmacistilor din Romania
Situatia economica a farmaciilor in momentul de fata este dramatica! Facturile cu medicamentele eliberate de farmacii catre pacienti nu au mai fost achitate de la inceputul lunii martie 2010. Aceasta situatie a dus la falimentarea farmaciilor, in prezent 600 de farmacii fiind declarate in faliment sau insolventa! Cel putin tot pe atatea farmacii sunt in situatie de faliment, care inca nu a fost declarat. O alta parte dintre farmaciile independente au fost preluate de distribuitorii de medicamente in contul datoriilor pe medicamente, care nu au mai putut fi achitate.
Un bilant al anului 2010. Ce a adus bun, si ce nu, anul ce a trecut?
Cand vorbim de anul 2010 nu putem vorbi de realizari in domeniul farmaceutic! Dupa cum se stie, termenele de plata ale medicamentelor eliberate de farmacii au depasit orice limita a suportabilitatii, modificarile la Legea Farmaciei, propuse de domnul ministru al sanatatii, nu au trecut de guvern, si avem 600 de farmacii in insolventa declarata! Asadar, acestea toate, si inca multe altele, pot fi trecute la neimpliniri.
Ce se prefigureaza in acest an, 2011?
Pentru anul 2011 se prefigureaza o situatie si mai dificila, daca se poate imagina asa ceva! Deja, acum, in ianuarie 2011 sunt 320 de zile de cand farmaciile nu au mai fost platite pentru medicamentele eliberate, incepand cu luna martie 2010! Atunci cand a fost intrebat presedintele CNAS daca situatia aceasta este reala si cand se va remedia, raspunsul sau a fost: "Da, si ce daca? Vom plati cand vom avea bani!" Asadar, acesta este orizontul care se zareste pentru anul 2011!
Ce aduce nou si bun pentru farmacisti, Legea farmaciei?
Legea farmaciei nu a fost modificata in sensul dorit de Ministrul Sanatatii si de catre farmacistii din Romania. Cu totii am fost sceptici ca legea se va modifica in interesul cresterii calitatii actului farmaceutic, pentru ca modificarile care au fost propuse ar fi dus inevitabil la un act farmaceutic de calitate! Spun aceasta deoarece, daca farmacistul ar fi fost majoritar intr-o societate farmaceutica, etica si deontologia profesionala (despre care nu au habar cei din afara profesiei) ar fi determinat profesionistii sa se gandeasca, in primul rand, la viata pacientilor si abia apoi la partea comerciala a acestei profesii, care, din nefericire, in ultimii ani primeaza! Poate nu am mai fi vazut pacientii care vin la farmacie pentru un antiinflamator, sau un analgezic si pleaca cu o sacosa plina de medicamente, doar pentru ca patronul, care nu este farmacist, doreste profit cu orice pret, iar farmacistul, care este doar angajat, trebuie sa vanda cat mai multe produse pentru a satisface dorinta patronului!
Pe de alta parte, presiunile facute netransparent asupra guvernului, de catre cei din afara profesiei, au avut ca efect respingerea majoritatii propunerilor Ministrului Sanatatii.
Ceea ce a ramas din propunerile Ministrului, reuseste doar sa stopeze, pentru o perioada de 2 ani, infiintarea haotica de farmacii. A ramas criteriul demografic la infiintarea farmaciilor, respectiv farmaciile se pot infiinta in mediul urban in functie de numarul de locuitori existenti intr-o localitate. Daca acest numar de locuitori este acoperit cu farmacii, in localitatea respectiva nu se mai pot infiinta alte farmacii in afara celor existente. De asemenea, s-a renuntat la infiintarea farmaciilor prin exceptie de la numarul de locuitori, in complexe comerciale de mare suprafata, in gari si autogari.
A fost anulata aceasta prevedere din lege, deoarece in ultimul an, "se inmultisera" complexele comerciale, in asa fel incat, orice parter de bloc, pe baza unei adeverinte eliberate de primarul din localitatea unde se dorea infiintarea unei farmacii "prin exceptie" devenea "complex comercial de mare suprafata"! Au fost eliberate nenumarate adeverinte de acest fel si a crescut, evident, numarul farmaciilor peste numarul locuitorilor arondati unei farmacii! Cred ca este inutil sa precizez ca aceste farmacii nu erau ale farmacistilor! In acest moment, toate zonele urbane sunt inchise pentru infiintarea de farmacii.
Ce nemultumiri sunt fata de contractul cadru propus pentru 2011 – 2012?
Nemultumirile fata de contractul cadru pe anul 2011 au fost semnalate de noi inca din luna septembrie 2010, cand am fost chemati la "consultari"! Ca de obicei, consultarile cu asociatiile profesionale sunt doar formale, propunerile Colegiului Farmacistilor din Romania ramanand numai in procesele verbale, pe care le incheiem de fiecare data cand suntem chemati la consultari! Vreau sa fie clar ca, aceste consultari, au loc pentru ca asa prevede legea, nu de dragul intocmirii unui contract corect, cu drepturi si obligatii egale de fiecare parte! Propunerile Colegiului Farmacistilor au fost in sensul reducerii termenelor de plata a madicamentelor eliberate de farmacii, de la 210 zile la 60 – 90 de zile, asa cum prevad directivele Uniunii Europene. Am sustinut cu vehementa renuntarea la "conceptul" de "farmacie de familie", dar si diminuarea cuantumului amenzilor ilegale si aberante, care au fost introduse in COCA pentru asa – zise abateri, care nu au nicio legatura cu actul farmaceutic de calitate. Am protestat impotriva introducerii in contract a obligarii farmaciilor de a avea certificare ISO, deoarece farmaciile sunt infiintate prin lege speciala si au norme specifice de calitate – Regulile de Buna Practica Farmaceutica – RBPF. Dintre propunerile noastre, au fost aprobate doar doua, respectiv reducerea cuantumului amenzilor luate de la farmacii pentru abateri prevazute de COCA, de la 50% la 16% din valoarea facturii emise in luna in care s-a constatat abaterea si renuntarea CNAS la certificarea ISO a farmaciilor, urmand ca certificarea respectarii RBPF de catre farmaciile care vor intra in contractul cu casele de asigurari de sanatate in anul 2011, sa fie facuta de catre Colegiul Farmacistilor din Romania.
In ce situatie sunt farmaciile, tinand cont de datoriile Casei catre farmacii?
Situatia economica a farmaciilor in momentul de fata este dramatica! Facturile cu medicamentele eliberate de farmacii catre pacienti nu au mai fost achitate de la inceputul lunii martie 2010. Aceasta situatie a dus la falimentarea farmaciilor, in prezent 600 de farmacii fiind declarate in faliment sau insolventa! Cel putin tot pe atatea farmacii sunt in situatie de faliment, care inca nu a fost declarat. O alta parte dintre farmaciile independente au fost preluate de distribuitorii de medicamente in contul datoriilor pe medicamente, care nu au mai putut fi achitate. Vorbim de farmacii individuale ai caror proprietari sunt farmacisti. Cele mai multe dintre acestea sunt in mediul rural, sau in zonele marginase ale oraselor, acolo unde populatia are mijloace materiale reduse. Dupa ce, cu mari eforturi, s-a reusit infiintarea farmaciilor in mediul rural, fara ca statul sa acorde vreo facilitate acestora, acum tocmai aceste farmacii sunt in pericol de a falimenta. Ne punem problema, in primul rand, a bolnavilor, care, vor fi nevoiti sa mearga zeci de kilometri pana la farmaciile din oras, pentru a-si ridica tratamentul. Cine se gandeste si la acesti oameni?!
Care sunt principalele greutati ale farmacistului in aceasta perioada si ce ar trebui sa faca ca sa supravietuiasca?
Pentru a supravietui, farmacistii au recurs la credite luate de la banci, pentru care au garantat cu locuintele proprii, au negociat cu distribuitorii pentru marirea termenelor de plata, au cesionat creantele distribuitorilor, sau s-au aprovizionat cu medicamente la limita minima a functionarii! In atare conditii, mai putem sa sanctionam farmacistii, care nu mai sunt atat de scrupulosi cu modul de eliberare al medicamentelor, cand numai lichiditatile mai pot face ca farmaciile sa mai supravietuiasca?! Putem sa mai condamnam farmacistii, care nu mai sunt atat de rabdatori cu pacientii, cand ei sunt presati psihic de groaza zilei de maine? "Farmacia proprie" a incetat sa mai fie un business pentru farmacisti. Ea mai poate fi un business doar pentru cei din afara profesiei, care se sustin si din alte activitati, mai mult sau mai putin la vedere, care-si permit in acest fel sa astepte oricat returnarea, de la Casa de asigurari a banilor investiti in medicamente. De asemenea, aceasta mai poate fi o afacere pentru lanturile de farmacii, care au in spate distribuitori de medicamente si care nu-si executa farmaciile proprii, daca acestea nu-si platesc la timp medicamentele achizitionate!
Ce inseamna, cu adevarat, aceasta profesie, atat de nobila, a fi farmacist…?
Farmacia este profesia "Artei de a vindeca". Aceasta este definitia profesiei din Carta Farmaciei Europene. Din nefericire, datorita conjuncturii nefavorabile pe care o traverseaza aceasta profesie, ea isi pierde pe zi ce trece din magia pe care o avea in vremurile de altadata! Si totusi, sunt inca multi farmacisti care pun mai presus de greutatile prin care trec si de grijile care le-au inundat vietile, sanatatea oamenilor care trec pragul farmaciilor! Multumirile pe care pacientii le adreseaza farmacistilor care mai poseda "arta de a vindeca" compenseaza greutatile pe care acestia fac eforturi supraomenesti sa le depaseasca! Mai sunt inca farmacisti in fata carora pacientii ar trebui sa-si scoata palaria! Cati mai sunt si cati vor mai rezista, vom vedea in perioada urmatoare!
La ce se rezuma pana la urma profesia de farmacist in zilele noastre?
Exceptand farmacistii despre care am vorbit anterior, activitatea farmacistilor este ingradita in mare parte de interesele patronilor nefarmacisti. Codul de etica si deontologie al farmacistului, care insoteste pregatirea unui farmacist pe toata perioada de studii, este strain unui patron nefarmacist, pentru care farmacia este doar o simpla afacere ca oricare alta si pentru care profitul cu orice pret este singurul "cod" acceptat si respectat! In afara profesiei de baza, farmacistul este si economist, contabil si IT-ist ! Acestea sunt activitatile de baza ale unui farmacist angajat!
Cum comentati dorinta de subordonare a Casei de Asigurari, Ministerului?
In repetate randuri, reprezentantii nostri au cerut independenta CNAS, care sa colecteze contributiile pentru asigurarile de sanatate si sa foloseasca sumele colectate exclu – siv pentru servicii de sanatate. Ulterior, am propus trecerea CNAS sub responsabilitatea si raspunderea juridica a Primului Ministru, asa cum sunt si alte institutii publice (ex. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimen telor); subordonarea si controlul CNAS, Mi nisterului Sanatatii este un evident "conflict de interese" si a fost o permanenta frana in calea eficientizarii si cresterii calitatii servi ciilor sistemului de asigurari. A revenit in actualitate ideea trecerii CNAS sub conducerea Ministerului Sanatatii, dar eu cred ca din cauza unei situatii de conjunctura, nu este cazul sa ne grabim, sa luam masuri pripite.
De ce farmacistii nu au un patronat care sa fie o voce ? Pana la urma, in "lupta" cu decidentii, Colegiul Farmacistilor pare ca e singur.
Exista cateva patronate ale farmacistilor in Bucuresti, Brasov, Cluj, Ploiesti, care s-au constituit intr-o Federatie a farmacistilor si care de mai multe ori a participat alaturi de noi la intalnirile cu CNAS, MS sau Parlament. Din pacate, daca nu este luat in seama Colegiul Farmacistilor, care este infiintat prin lege speciala si care este desemnat in toata legislatia sanitara ca partener de negocieri, cum credeti ca va fi luata in seama o asociatie patronala? Singura cale pe care o au patronatele, din toate domeniile, este actionarea in instanta a prevederilor care nu sunt in concordanta cu legea. Aceasta solutie este de durata si de multe ori, pana la terminarea proceselor, prevederea legala atacata in instanta, dupa ce-si produce efectele, este inlocuita cu alta, de obicei mai aberanta, iar actiunea judecatoreasca initiala este fara obiect. Noi, reprezentantii Colegiu lui Farmacistilor din Romania, am dori ca sa fie alaturi de noi cat mai multi farmacisti din tara, deoarece 2-3 persoane nu pot rezolva problemele intregului sector farmaceutic! Colegii farmacisti se tem sa ia atitudine deoarece represaliile CNAS merg pana la rezilierea contractului cu farmaciile care nu sunt "cuminti"!
Acesta este motivul pentru care nu vedeti prea multi farmacisti dornici sa spuna presei situatia dramatica in care se gasesc farmacii le lor si tot sectorul farmaceutic. Totusi, trebuie sa se stie ca acest Colegiu al Farmacistilor din Romania reprezinta cei peste 15 000 de farmacisti si nu doar 2 – 3 persoane, care ies in fata ori de cate ori sistemul derapeaza!
Cum ar fi un sistem medical, desigur din perspectiva farmacistului, care sa functioneze normal, si cand ar putea sa fie viabil la noi?
Un sistem medical, care sa functioneze normal, ar trebui sa respecte pacientul si profesionistii din domeniu. Sanatatea ar trebui sa fie prioritatea absoluta a unor conducatori patrioti, pentru ca fara sanatate o natiune nu exista! Nicio conducere din ultimii 20 de ani a acestei tari nu a avut respect pentru sectorul medical! Desi au clamat in permanenta "grija fata de pacient" si au sustinut ca sanatatea este prioritara, totdeauna aceasta a fost lasata pe ultimile locuri! De aceea, oamenii acestei tari sunt bolnavi, tristi, saraci si fara speranta! Nu cred ca este aproape vremea cand omul va fi pus in centrul atentiei, in afara perioadelor scurte din timpul alegerilor! Din acest motiv, nu pot sa dau un termen in care, un sistem sanitar bazat pe respectul fata de om va fi valabil si la noi!
Leave a reply
Leave a reply