Aproape 4.000 de copii sunt diagnosticati, la nivel national, cu autism si urmeaza o schema de tratament, insa, conform datelor din centrele de psihiatrie, numarul total al celor care sufera sau sunt suspecti de aceasta boala este de aproximativ 30.000.
Potrivit specialistilor, numarul mic de copii care urmeaza un tratament este o consecinta a costurilor pentru terapii. Acestea pot ajunge la 1.500 de euro pe luna, bani nedecontati de casele de asigurari de sanatate. Medicii spun ca, in functie de intensitatea bolii, terapiile pot dura pana la doi ani si trebuie reluate periodic.
„Interventiile si supravegherea persoanelor cu autism trebuie sa se faca pe toata durata vietii, de aceea sunt absolut necesare strategii de interventie la toate categoriile de varsta, iar accesul la servicii sa nu fie discriminatoriu. La adulti, nu exista estimari, pentru ca diagnosticul nu este recunoscut de lege, adica nu exista criteriile medico-sociale pentru incadrarea intr-o categorie de persoana cu handicap”, a declarat Georgeta Crisu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Copii si Adulti cu Autism din Romania.

Leave a reply